Annons

Hushållen ökar konsumtionen

Hushållens konsumtionsutgifter, inklusive ideella organisationer, steg 2,2 procent under årets andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal 2007.

Det framgår av SCB:s nationalräkenskaper som publicerades på fredagen.

Under första kvartalet ökade hushållens konsumtion med oreviderade 2,0 procent.

Hushållens konsumtionsutgifter bidrog med 1,0 procentenheter till BNP-utvecklingen under det andra kvartalet.

Den offentliga konsumtionen ökade 0,4 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2007. Statens konsumtionsutgifter minskade 0,1 procent, och kommunerna ökade 0,7 procent.

Exporten av varor och tjänster steg med 6,7 procent under andra kvartalet och importen ökade med 9,0 procent.

Utrikeshandelns effekt på BNP-tillväxten var negativ och uppgick till 0,4 procentenheter.

Fasta bruttoinvesteringar ökade med 3,9 procent. Näringslivets investeringar ökade med 2,9 procent. Offentliga myndigheters investeringar steg 9,8 procent.

Lagerinvesteringarna gav ett BNP-bidrag med +1,1 procentenheter under det andra kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?