Stockholmsbörsen: Nedgång väntar efter fall i USA

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar nedgång när handeln i Europa inleds på måndagen efter kraftiga fall i både USA och Asien. För svensk del kan effekterna bli förstärkta sedan det varit en negativ utveckling i Europa på fredagen då det var stängt i Stockholm för firande av nationaldagen.

Börserna i New York föll kraftigt på fredagskvällen. Vid stängning hade Dow Jones fallit med 3,1 procent, den största nedgången sedan i februari 2007, S&P 500 var ned lika mycket medan Nasdaq Composite hade tappat 3,0 procent. Sentimentet var svagt redan innan öppningen sedan den viktiga jobbrapporten för maj visat att arbetslösheten var 5,5 procent mot väntade 5,1 procent.

Ytterligare press på aktiemarknaden kom efter att oljepriset börjat stiga kraftigt. Dollarförsvagning, positiva analytikerkommentarer om prisutvecklingen och geopolitisk oro fick råoljan att stiga med så mycket som 10,75 dollar, eller 8,8 procent, till 138,54 dollar per fat under golvhandeln på Nymex.

"Aktiemarknaden hade en stor negativ reaktion på uppgången i arbetslösheten då den pekade på en fortsatt recessionsliknande situation för USA-ekonomin. Vi såg också en kraftig uppgång för oljan vilket tyngde marknaden då man flydde risktillgångar som aktier och köpte statspapper", sade Leo Kamp, chefekonom på TIAA-CREF, enligt Financial Times.

I Asien har nedgångarna fortsatt under natten med ett fall för Nikkei 225 på 2,1 procent.

"De faktorer som pressar marknaden är att inflationen och den globala ekonomiska nedgången fortfarande finns kvar", sa Lee Young-su, marknadsanalytiker på Daewoo Securities i Sydkorea, till Financial Times.

För svensk del har flera rekommendationsförändringar kommit under morgonen. UBS har tittat närmare på de europeiska lastbilstillverkarna och sänkt rekommendationen för både Volvo och MAN till sälj från neutral. Scania har däremot fått en höjd rekommendation av neutral från tidigare sälj.

Vidare har Citigroup inlett bevakningen av SSAB med rekommendationen köp och Goldman Sachs har höjt Electrolux till neutral från tidigare sälj.

De svenska bankerna kan påverkas av att definitiva BNP siffror från Estland kommit och visade en ökning med måttliga 0,1 procent under det första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2007. Det var därmed ännu något svagare än den preliminära statistik som kom i mitten på maj och som visade att BNP steg 0,4 procent mot väntade 3,4 procent och satte press på framför allt SEB och Swedbank. Även Lettlands BNP siffror väntas vid lunchtid idag.

Nyhetsflödet kring France Telecoms bud på Teliasonera har fortsatt. France Telecom kan komma att avstå från att gå vidare med budet på Teliasonera om den franska operatörens aktie fortsätter att falla på Parisbörsen. Det skriver tidningen Le Journal du Dimanche och citerar France Telecoms finanschef Gervais Pellissier.

Lundin Petroleum har meddelat att produktion från Alvheimfältet, offshore Norge, har startat.

Bland övriga nyheter som kan påverka sentimentet finns att Wall Street Journal i en artikel skriver att Lehman Brothers är nära att ta in 5 miljarder dollar i nytt kapital från flera investerare och hänvisar till personer med insyn i frågan.

Måndagens agenda är relativt tunn, av det som finns är att Hexagons avknoppade gummiverksamhet i bolaget Hexpol noteras på OMX Nordiska börs och SAS kommer med trafiksiffror klockan 11.00. Från USA kommer kontrakterade husköp i april klockan 16.00.

Senare i veckan kommer Federal Reserves Beige Book på onsdag och veckan avslutas med tunga USA-siffror på fredag i form av KPI och preliminärt Michigan Index.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?