1515

Stockholmsbörsen: Dyster omvärld tynger

Stockholmsbörsen hade en större nedgång på måndagen tyngd av en negativ utveckling i omvärlden under nationaldagsfirandet och sedan indextunga sektorer som banker, teleoperatörer och verkstad handlats ned.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,9 procent lägre till noteringen 962,5. Omsättningen uppgick till 11,0 miljarder kronor.

Bakom dagens tunga fall på Stockholmsbörsen låg stora nedgångar i Europa och i USA under fredagen då den svenska handeln var stängd. Det negativa sentimentet berodde bland annat på fredagens jobbrapport, som visade att arbetslösheten i USA var 5,5 procent i maj mot väntade 5,1 procent. Sysselsättningen minskade samtidigt med 49.000 personer i maj, vilket dock var något bättre än väntat.

"Sysselsättning var ungefär som den varit de senaste månaderna, vilket antyder som så många andra siffror att ekonomin står still utanför bostadssektorn. Sedan visade hushållsenkäten två saker. Det var dels att sysselsättningen gått ned mycket mer än vad företagsenkäten visade, dels att utbudet av arbetskraft ökat betydligt, vilket drar upp arbetslöshetssiffran. Den sammanvägda bilden är svag men inte så svag som arbetslöshetssiffran visar och man bör vara lite skeptisk när extrema rörelser inte passar ihop med det övriga siffermaterialet", säger Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt fick en sjunkande dollar och stigande spänning mellan Israel och Iran råoljpriset att stiga till det nya rekordet 139,12 dollar per fat på Nymex på fredagen och det pressade upp börserna ytterligare. Därmed förnyades den inflationsoro som varit den senaste tiden. Mattias Sundling anser att den inflationsoro som råder är motiverad ur aktiemarknadens synvinkel, men att mycket är inprisat i dagens värdering.

"Man kan konstatera att det är väldigt hög riskpremie på tillgångsslaget aktier i dag och den var hög redan i augusti så vi har inte tyckt att värderingen på börsen är något problem. Men man kan tänka sig ett scenario framöver där en del av denna riskpremie tas ned av att räntorna går upp samtidigt som vinstprognoserna sänks. Aktier är väldigt billigt relativt obligationer och det kan bli en justering i form av att priset på obligationer går upp i stället för priset på aktier", säger Mattias Sundling.

Bank var åter den sektor som pressade index mest med nedgångar för Swedbank A på 3,6 procent till 133,75 kronor och SEB A på 3,1 procent till 123,50 kronor. Sedan toppnoteringarna under den tidigare delen av 2007 har aktierna nu fallit med över 50 procent, dels på grund av den allmänna finansturbulensen men också mycket på oro för bankernas exponering mot Baltikum.

Definitiva BNP siffror från Estland, som kom under morgonen, visade en ökning med måttliga 0,1 procent under det första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2007. Det var därmed ytterligare något svagare än den preliminära statistik som kom i mitten på maj och som visade att BNP steg 0,4 procent mot väntade 3,4 procent och satte press på framför allt SEB och Swedbank. Även Lettland kom med sin definitiva BNP vid lunchtid och den visade på ökning med 3,3 procent mot 3,6 procent i den preliminära siffran.

Telia Sonera föll tillbaka med 1,8 procent till 56,25 kronor efter torsdagens uppgång på 6,5 procent till följd av France Telecoms indikativ bud på bolaget. Den franska tidningen Le Journal du Dimanche skrev på söndagen att France Telecom kan komma att avstå från att gå vidare med budet på Telia Sonera om den franska operatörens aktie fortsätter att falla på Parisbörsen och citerar France Telecoms finanschef Gervais Pellissier. France Telecoms aktie steg samtidigt med 1,1 procent i Paris.

Volvo B tappade 3,0 procent till 89,75 kronor efter att UBS sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare neutral. UBS förväntar sig att kombinationen av en nyare lastbilsflotta, slutet på utbytningscykeln, dålig vinstutveckling bland kunderna och en svagare europeisk ekonomi kommer att leda till runt 10 procentiga volymfall under 2009.

Oljebolagen lyftes av det höga råoljepriset. Lundin Petroleum, som dessutom meddelat att produktion från Alvheimfältet har startat steg med 4,0 procent till 92 kronor. Tanganyika Oil avancerade 5,6 procent till 141,25 kronor och PA Resources ökade 7,0 procent till 76,75 kronor.

SAS som däremot tyngs av ett högre oljepris tappade 7,4 procent till 42,60 kronor.

Morphic B hade en uppgång på 5,3 procent till 12,85 kronor. Bolaget har fått en order på tio vindkraftverk om vardera 3 megawatt till Uljabuouda vindkraftpark i Arjeplogs kommun. Ordervärdet uppgår till 360 miljoner kronor.


Innehåll från Odin FonderAnnons

Därför ska vi inte oroa oss för kontorsdöden

Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.
Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.

Begreppet Working from home (WFH) har blivit vardag för många under pandemin. Det har skapat en oro för fastighetsbolag med exponering mot kontorssegmentet. 

– Vi människor är experter på att observera en företeelse och sedan extrapolera den in i framtiden. Men det blir nästan aldrig utfallet, eftersom det alltid finns föränderliga variabler som anpassar sig till den ”nya verkligheten”, säger Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet. 

Attraktiv kontorsyta

Att säga att vi behöver 20 procent mindre kontorsyta om vi arbetar hemifrån ytterligare en dag i veckan blir helt fel. Det förutsätter att all kontorsyta är flexibel, och att alla anställda aldrig är på kontoret samtidigt, vilket inte stämmer. 

– Det förutsätter också att fastighetsbolagen inte skulle anpassa sig och hitta åtgärder som verkar i motsatt riktning. Redan idag är bolagen väl medvetna om WFH-trenden. Flera av dem har attityden att de måste göra kontorsytan ännu mer attraktiv, då den ska locka de anställda att vilja komma in på kontoret, säger Nils Hast. 

Se Nils Hast och Diös vd Knut Rost om framtidsutsikterna i fastighetssegmentet här.

De flesta unga vill arbeta från kontoret

Att arbeta hemifrån kan vara fantastiskt om man har tidskrävande pendling till kontoret och bor i ett stort hus med inrett arbetsrum, men inte lika stor fördel om man bor centralt nära sin arbetsplats och arbetar från köksbordet i en trång etta. Enligt en undersökning gjord av Axiom Insight om ”Framtidens arbetsliv” vill 78 procent av Sveriges unga vuxna (18-25 år) ha ett kontor att gå till efter pandemin och mer än hälften vill jobba heltid på kontoret. 

– Flexibilitet kommer vara ett ledord och vi kommer säkert använda kontoret mer som en mötesplats efter pandemin, säger Nils Hast. 

Påverkar efterfrågan

WFH-trenden kan komma att påverka efterfrågan på kontorsyta, men antagligen inte så drastiskt som många verkar tro. Företagen är bra på att anpassa sig och även om antalet timmar på kontoret minskar rapporterar företagen att det inte nödvändigtvis betyder mindre kontorsyta.

– Hemarbete betyder inte automatiskt mindre intäkter för företagen inom kontorssegmentet. Det ser ut som aktiemarknaden har tagit i lite för mycket när man oroar sig för kontorsdöden, säger Nils Hast. 

Läs Nils Hasts förvaltarkommentar ODIN Fastighet för augusti månad här.

Om ODIN Fastighet:

ODIN Fastighet investerar i börsnoterade nordiska fastighetsbolag inom alla fastighetssegment. Vi föredrar bolag som över tid uppvisat god tillväxt och avkastning på kapital i kombination med låg finansiell risk och med framtida god tillväxtpotential. ODIN försöker hitta bolag till ett attraktiv pris och komponera dem till en portfölj som balanserar risk och ger god avkastning över tid. 

Förvaltare: Nils Hast

Avkastning: 41,9% i år (1 jan-31 aug 2021) och 18,29% årligen sedan starten 24 augusti 2000

Vill du veta mer? Se Nils Hast presentera ODIN Fastighet på 3 minuter. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?