Räntor och valutor: Högt oljepris oroar marknaden

Måndagsförmiddagen präglas av fortsatt rekordhögt oljepris, en försvagad dollar och sjunkande räntor efter fredagens svaga USA-statistik och torsdagens hökaktiga ECB-uttalanden.

"De amerikanska arbetslöshetssiffrorna skrämde marknaderna i fredags. Arbetslösheten steg från 5,0 procent till 5,5 procent vilket var en osedvanligt snabb uppgång, den snabbaste på över 20 år", skriver Jörgen Appelgren på Nordea i en kommentar.

De svenska långräntorna har under måndagen sjunkit i linje med de europeiska, och den tioåriga svenska statsobligationen handlas runt 4,25 procent, jämfört med 4,34 procent vid torsdagens tidiga stängning inför nationaldagen.

Den motsvarande tyska benchmarkräntan handlas runt 4,38 procent, 4 punkter ner från torsdagens stängning.

Även de amerikanska räntorna har fortsatt ner på måndagen. Nettoförändringen mot torsdagens svenska stängning är dock liten. Den tioåriga statsobligationen handlas runt 3,93 procent, 1 punkt ner.

På valutamarknaden har dollarn försvagats ordentligt mot euron och yenen, och marknadsrörelserna är relativt stora. En euro kostar 1:58, från 1:54 vid torsdagens svenska stängning.

Även mot kronan har dollarn försvagats och en dollar kostar 5:918, knappt 15 öre mindre än vid torsdagens svenska stängning. En euro är drygt 2 öre dyrare på 9:348.

Anders Söderberg på SEB säger till Nyhetsbyrån Direkt att de valutarörelser vi ser kommer från fredagens svaga USA- statistik och det rekordhöga oljepriset.

"Nu när ECB talar upp euron så trycker det ju ner dollarn och för oljepriset högre, vilket skapar lite av en "vicious circle" för ECB, då man samtidigt trycker upp inflationen. Sannolikt kommer vi att se en fortsatt dollarsvaghet", säger han och påminner om att bensinpriserna i USA nu nått 4 dollar per gallon, vilket "innebär en ganska hård åtstramning för de amerikanska hushållen".

På den svenska agendan har det varit relativt tunt under måndagen.

SEB:s Boprisindikator för juni, som publicerades på måndagen, visar att färre hushåll än tidigare tror på stigande bostadspriser och att andelen som avser binda räntan är fortsatt på en rekordlåg nivå. Hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på cirka 4,6 procent.

Av tillfrågade hushåll svarar 46 procent att de tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. I maj var de 49 procent. 25 procent spår fallande priser mot 19 procent i maj.

"Med tanke på att hushållen allt tydligare märker av högre kostnader för räntor, bensin och mat samtidigt som det talas allt mer om svagare konjunktur framöver är det förvånande att inte Boprisindikatorn faller ännu mer", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

På den europeiska agendan har det under måndagen varit ett antal intressanta besked.

Tysklands handelsbalans inrapporterades på morgonen med ett överskott på 18,7 miljarder euro i april, vilket kan jämföras med ett reviderat överskott på 16,6 miljarder euro månaden före (16,7). Väntat var ett överskott på 15,6 miljarder euro.

Exporten var steg 1,2 procent och importen minskade 2,1 procent jämfört med månaden före.

Tysklands finansminister Peer Steinbrück sade på lördagen att ökande oljepriser kommer att pressa upp Tysklands inflationstakt mer än regeringen tidigare förväntat sig för i år, och kan hämma den ekonomiska tillväxten nästa år.

"Vi förväntar oss att inflationstakten i år kommer in högre än vi ursprungligen trodde", sade han och fortsatte med att "vi tror att den kan bli runt 3 procent, vilket är relativt högt för Tyskland". Peer Steinbrück sade dock att regeringens tillväxtmål på 1,7 procent för 2008 kommer att infrias med "hög sannolikhet".

Estlands definitiva BNP-statistik för första kvartalet visade att det preliminära utfallet på +0,4 procent var för högt, då tillväxten enbart uppgick till +0,1 procent. Detta kan jämföras med en uppgång på 4,8 procent fjärde kvartalet förra året.

PPI-statistik från Storbritannien visade på fortsatt högt pristryck. Producentpriserna i maj steg med 1,6 procent i månadstakt och rekordhöga 8,9 procent i årstakt. Utfallet var klart över analytikernas förväntningar på 0,8 respektive 7,9 procent. Årstakten var den högsta sedan mätningarna inleddes 1986. Uppgången var ledd av stigande olje- och matpriser, men även högre pris på metallskrot bidrog.

På måndagens agenda märks för svensk del tal av vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak vid lunchtid.

Talets titel, "Penningpolitik med inflationsmål", säger enligt Jörgen Appelgren på Nordea inte så mycket.

"Vi misstänker att hon har en hållning som liknar Irma Rosenbergs, det vill säga att oljeprisuppgången ger en tillfällig uppgång i inflationen och det att inte är en orsak till att höja räntan så länge det inte riskerar att uppstå andrahandseffekter", skriver Jörgen Appelgren.

Lettisk BNP för första kvartalet och maj-KPI rapporteras också klockan 12.00.

Klockan 16.00 rapporteras kontrakterade husköp i USA i april. Enligt Bloomberg News enkät pekar förväntningarna mot en nedgång med 0,5 procent i april.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?