Telia Sonera i fokus på halvdan börs

Stockholmsbörsen handlades runt nollstrecket på torsdagen, som var den avslutande handelsdagen för veckan. Telia Sonera rusade efter att France Telecom lagt ett indikativt bud på bolaget.

Börshumöret sänktes under eftermiddagen efter att ECB signalerat att inflationen är högre än väntat medan sentimentet stärktes av en stark öppning i New York.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,2 procent till 303 medan det smalare OMXS30-index, där Telia Sonera ingår, minskade 0,2 procent till 981.

Omsättningen var 19,6 miljarder kronor.

Telia Sonera trycktes upp 6,5 procent till 57,25 kronor efter att France Telecom lagt ett indikativt bud på Telia Sonera värt 56 kronor per aktie i aktiealternativet. Budet består till 52 procent av kontanter och till 48 procent av France Telecom-aktier. 11 aktier i Telia Sonera ger tre nya aktier i France Telecom. De första 500 aktierna hos varje Telia Soneraägare berättigar till kontanter motsvarande 63 kronor per aktie.

Telia Soneras styrelse avvisade under morgonen budet med motiveringen att budet avsevärt undervärderar bolaget. Även analytiker som Nyhetsbyrån Six har talat med anser att budet är för lågt och komplicerat. Svenska staten delar styrelsens uppfattning men finansmarknadsminister Mats Odell uppgav att han är positiv till konsolideringen i branschen. Staten är beredd att ta emot aktier som betalning i en eventuell affär.

I sektorn handlades Tele2 upp med 2,7 procent till 125 kronor.

Bland de mest handlade aktierna ökade Electrolux 1,8 procent medan Ericsson var ned 2,4 procent och Volvo minskade 1,8 procent.

ECB räknar med att inflationen sannolikt kommer att ligga över 3 procent under en tid framöver, innan inflationen dämpas gradvis under 2009. ECB upplever en utdragen period med höga årliga inflationstal, som sannolikt kommer att vara längre än vad man tidigare räknat med. Det sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet vid dagens presskonferens. Kommentaren togs emot av marknaden som en signal på att räntorna kommer att justeras uppåt.

Finansmannen Mats Qviberg har storhandlat Biliaaktier under årets nedgång och nu öppnar han för ett bud på bolaget. Blir värderingen mycket lägre är det klart att det kan vara intressant, sade Mats Qviberg till Dagens Industri. Aktien backade 0,8 procent till 62,50 kronor.

Budet på omvärldsbevakningsbolaget Cision förlängs till den 12 juni. Cyril Acqusition har hittills fått in 64,1 procent av kapital och röster i Cision. Aktien höjdes 4,2 procent till 19,80 kronor.

SSAB:s aktie tog ett kliv uppåt under eftermiddagen efter det att det amerikanska stålbolaget Nucor höjt sin vinstprognos för det andra kvartalet. Aktien handlades upp 0,7 procent till 209 kronor.

Ericsson har utsett Johan Wibergh till medlem av bolagets koncernledning och chef för affärsområdet Networks från och med 1 juli. Kurt Jofs, nuvarande chef för affärsområdet har bestämt sig för att lämna sin tjänst och kommer även att lämna företaget vid årets slut.

Börsintroduktionen av nätoperatören DCG övertecknades sju gånger och försäljningspriset fastställdes till 33 kronor per aktie, vilket är i toppen av det aviserade intervallet på 30-33 kronor per aktie.

Sökföretaget Eniros tillträdande VD Jesper Kärrbrink har köpt 100.000 aktier i bolaget. Vilket är hans första Eniro. Aktien återhämtade sig efter nyheten och stannade oförändrad vid 32,90 kronor.

Industrigruppen Alfa Laval handlades efter split 4:1 där varje aktie delas upp i fyra. Aktien tappade 3,5 pocent till 103,75 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?