Räntor och valutor: Teliabud höll tillbaka långräntorna

De svenska marknadsräntorna rörde sig något i den förkortade handelsdagen på torsdagen då korträntorna steg medan långräntorna steg mindre än i Europa på grund av France Telecoms bud på Telia Sonera.

"Obligationsmarknaden flackar drivet av att kortändan är upp på det fortsatta temat inflation och långänden är lite drabbad av budet på Telia Sonera", sade Fredrik Olsson, räntestrateg på Nordea.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 4,34 procent. Den tyska tioårsräntan steg under torsdag förmiddag med 5 punkter till 4,42 procent.

Nyheten om budet på Telia Sonera gav näring åt spekulationer på marknaden om ökad brist på statsobligationer eftersom regeringen aviserat att de ska använda privatiseringsintäkterna till att amortera på statsskulden.

Enligt Fredrik Olsson är det visserligen känt att utbudet av obligationer kommer att vara dåligt framöver och det är väntat att regeringen kommer att privatisera företag, men med försäljningen av Vin & Sprit tidigare i år och nu en eventuell försäljning av Telia Sonera blir det stora volymer på kort tid.

"På marginalen skapar budet spekulativa rörelser", sade han och tillade att det även var halvdag med tunn likviditet i marknaden, varför han inte vill dra alltför stora växlar på vilken betydelse France Telecoms bud hade för räntehandeln.

France Telecoms indikativa bud på Telia Sonera består av en blandning av kontanter och aktier och var värt runt 250 miljarder kronor med onsdagens slutkurs för France Telecom.

Budet avvisades snabbt av Telia Soneras styrelse med hänvisning till att det undervärderar värdepotentialen hos Teliasonera. Även regeringen med finansmarknadsminister Mats Odell avvisade budet med samma motivering.

Kronan stärktes initialt på nyheten om France Telecoms bud, men kom sedan tillbaka efter beskedet att Telisoneras styrelse säger nej till budet.

"Det är budet som styr kronhandeln i dag. Vi fick några öres kronförstärkning initialt, men nu har det kommit tillbaka lite på grund av det stora 'om' som finns efter att Teliasonera visat kalla handen", sade Marcus Hallberg, valutaanalytiker på Handelsbanken.

France Telecom har sagt att de kan komma att överge budet om de inte kommer överens med Teliasonera inom 15 dagar och Marcus Hallberg räknar med att fokus för kronan kommer att vara på turerna kring en eventuell affär under denna tid. Blir det sedan en affär kan kronrörelserna bli stora.

"Det är i så fall ett jättebelopp som ska växlas. Skulle ett bud gå igenom kommer vi att få se ordentliga kronrörelser", sade Marcus Hallberg, som tror att man får gå tillbaka till pensionsomläggningen i början av 200-talet för att hitta så stora kronflöden.

Vid den svenska marknadens stängning hade kronan försvagats ett halvt öre mot dollarn till 6:06 och stärkts 2 öre mot euron till 9:33. Mätt i TCW-index stärktes kronan till 122,28 från 122,57 på onsdagen.

Dollarn stärktes samtidigt mot både euron och yenen.

Från utlandet kommer under torsdag eftermiddag två tunga räntebesked, från Bank of England klockan 13 och ECB klockan 13.45. I Bloomberg News prognosenkäter är det en helt samstämmig analytikerkår som räknar med oförändrade styrräntor på 5,00 för BOE respektive 4,00 för ECB.

För ECB riktas som vanligt uppmärksamheten främst mot ECB-chefen Jean-Claude Trichets presskonferens klockan 14.30.

Bakom ränteuppgången låg enligt analytiker spekulation om att Jean-Claude Trichet kommer att signalera att ECB är mer oroade över inflationen än en svagare tillväxt.

"(Jean-Claude) Trichet kommer utan tvivel att fortsätta med en hökaktig ton. Det ständiga hökaktiga budskapet från ECB kommer att vara kvar till det finns tydliga signaler på att inflationstrycket avtar", sade David Keeble, chef för räntestrategi vid Calyon i London, till Bloomberg News.

USA-räntorna steg på onsdagskvällen efter uttalanden från Fed-chefen Ben Bernanke, som sade att inflationen är "signifikant" högre än vad centralbanken skulle ha velat och att Fed är oroade över av stigande inflationsförväntningar.

Under torsdag förmiddag fortsatte de amerikanska räntorna uppåt på spekulation om möjliga räntehöjningar från Fed och vid svensk stängning klockan 12 handlades tvåårsräntan till 2,46 procent, upp 5 punkter från onsdagen. Tioårsräntan steg 4 punkter till 3,94 procent.

Under eftermiddagen redovisas veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas vara 375.000 personer, enligt Bloomberg News prognosenkät. Till kvällen kommer ICSC:s statistik över försäljningen i de amerikanska detaljhandelskedjorna i maj.

På den för Sveriges del helgstängda fredagen släpps den viktiga sysselsättningsrapporten för maj. Antalet sysselsatta väntas minska med 60.000 personer och arbetslösheten stiga till 5,1 procent från 5,0 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?