Den senaste veckan har inneburit en småtrist, sidledes utveckling på Stockholmsbörsen. Omsättningen har inte tilltagit och inga tydliga signaler har kommit från någon av de indextunga aktierna. Efter en initial uppgång som sträckte sig fram till fredagen vände kurserna ned och gårdagens uppgång i Stockholm kan redan vara överspelad med tanke på de amerikanska börsernas svaga utveckling efter Stockholmsbörsens stängning.
Under den jämna ytan döljer sig en något mer splittrad bild på sektornivå. Där har de senaste veckornas trend med en svag finanssektor och en stark energisektor fortsatt. Värt att påpeka är att risken i en aktie som är mycket hög. Det är i regel dumt att blanka starka aktier men ska man köpa aktien på nuvarande nivåer kring 6,70 kronor får man vara beredd på en rekyl på drygt 10 procent som kan gå mycket snabbt.
Utvecklingen på de amerikanska börserna ger också en splittrad bild, där Dow Jones Industrial Average fortsatt utgör en besvikelse. Oroväckande är att JP Morgan Chase och Bank of America noterat färska bottennivåer. Dessvärre har bankjättarna den gångna veckan fått sällskap av Microsoft, som under tilltagande omsättning har brutit genom 28-dollarsnivån och är på väg ned mot mars-botten vid 27 dollar. Bryts också den nivån kan fortsatta nedgångar bli omfattande.
Microsofts svaghet, i kombination med den utdragna nedgången för den amerikanska banksektorn, gör att mitt positiva huvudscenario känns allt mer bräckligt. En divergens mellan olika index och en ihållande polarisering mellan starka och svaga sektorer bör ses som ett varningstecken. Jag överger inte det positiva scenariot och slänger mig inte på handbromsen, men att växla ned något i detta läge kan vara klokt.
Bioinvent har fallit väl ut, då aktien har stigit med cirka 5 procent. Under gårdagen tangerade kursen tidigare toppnivåer efter en uppgång under hög omsättning och en fortsättning kan mycket väl följa inom kort.
Aarhuskarlshamn. Aktien har trots sin stigande trend haft svårt att ta fart den senaste veckan, men gårdagens höga omsättning skulle kunna innebära att de potentiella säljarna nu lämnat. I nästa sving bör aktien kunna nå tidigare toppnivåer kring 180 kronor. Skulle kursen istället söka sig ned under 160 kronor är det dags att lämna aktien.
Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.
Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.
I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna.
– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige.
Kombinerar datakällor för värdefull analys
Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser.
EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace
– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:
– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen.
EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här
Molnlösning innebär många fördelar
Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder.
Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com