Stockholmsbörsen: Kraftigt utför på börsen

Stockholmbörsen hade en större nedgång på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter att oron för den globala finanssektorn fortsatt att pressa marknaden.

Klockan 13.45 var OMXS30 2,0 procent lägre till noteringen 977,7. Omsättningen uppgick till 8,9 miljarder kronor. Indexet har nu backat med 6 procent sedan den 19 maj men har sedan bottennoteringen den 17 mars fortfarande återhämtat sig med 10 procent.

"Den uppgång som vi såg från i mitten på mars var en effekt av minskad risk då Fed stöttade marknaden med kapital samtidigt som det kom hyfsat bra rapporter. Men det kom upp till sådana nivåer att man började ifrågasätta vad börsen skulle kunna fortsätta gå på. Fortfarande kvarstår osäkerheterna kring kreditmarknaden och där har det kommit flera nyheter den senaste tiden som gör att man påminns om att det inte över", säger Lars Drougge, analyschef, på Nordea till nyhetsbyrån Direkt.

Lars Drougge pekar på att följderna av kreditkrisen nu börjar synas i makrosiffrorna.

"Sedan har vi följdeffekterna av kreditkrisen som allt mer börjar synas i makrosiffrorna. Även om de fortfarande hålls uppe hyfsat bra är det inga starka siffror och visar inga tecken på återhämtning. Samtidigt har vi haft en inflationsoro och det tillsammans med svag tillväxt är ingen bra kombination. Även om man inte använt ordet stagflation i någon större utveckling än finns det en risk att det går åt det hållet", säger Lars Drougge.

Banksektorn fortsatte att gå svagt med nedgångar för SEB A på 2,7 procent till 127 kronor och Swedbank A på 2,9 procent till 136,25 kronor. Sedan den 9 maj, då Lettland rapporterade sin BNP för första kvartalet som först ut bland de baltiska länderna, har SEB A fallit med 16 procent och Swedbank A är 15 procent ned. Lettlands BNP var klart svagare än väntat och även Estlands BNP som kom några dagar senare överraskade marknaden ordentligt på nedsidan.

"Marknaden prisar in minst en av två saker i Swedbank, antingen en permanent halvering av vinsten eller förluster i Baltikum som är så stora att book value (det egna kapitalet) går ner, vilket kräver uppåt tvåsiffriga procentenheter i kreditförlustnivå", säger en analytiker i en kommentar.

Även i utlandet föll finansaktierna. BNP Paribas tappade 2 procent och Société Générale föll med 4 procent i Paris. Vidare sänktes Barclays med 4 procent i London. Nedgångarna kom efter att Fitch sagt att de har väldigt låg kapitaltäckning och att flera kommer att behöva gå till kapitalmarknaden för att ta in kapital.

Lehman Brothers ledde dessutom nedgångarna i New York på tisdagskvällen på spekulation om att investmentbanken kan komma att behöva ta in nytt kapital. Wall Street Journal skriver på sin nätupplaga att Lehman Brothers balansräkning hotar det finansiella systemet om den inte stärks upp.

Meda A föll med 13 procent till 76,25 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA efterfrågat mer information avseende Medas registreringsansökan för en ny version av azelastin.

"Det finns nu tre scenarier, antingen får man en fördröjning av lanseringen utan tilläggsstudier, eller får man en fördröjning med krav på tilläggsstudier eller får man inte godkännande alls. Med tanke på den öppningsreaktion som blev så prisar man in rätt mycket av det negativaste scenariot. Vilket av de två första man landar i råder det rätt stor osäkerhet om och vi kommer inte heller att få reda på så mycket mer om detta från varken FDA eller bolaget i det här läget med tanke på att man inleder diskussioner", säger Johan Unnerus, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

I övrigt var det nedgångar för många av de indextunga aktierna utan att några direkta företagsspecifika nyheter kommit. Ericsson B backade med 2,9 procent till 79,70 kronor, Sandvik sjönk med 4,1 procent till 98,50 kronor och Teliasonera var 1,4 procent lägre till 53,50 kronor.

Oljebolagen tyngdes av att WTI-oljan handlats under 124 dollar per fat på Nymex till den lägsta nivån på tre veckor sedan dollarn förstärkts efter Bernankes tal på tisdagseftermiddagen. PA Resource föll med 4,0 procent till 72 kronor och Lundin Petroleum ned lika mycket till 90,25 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?