1515

Räntor & valutor: Kronan svagare efter fallet Teliabud

Europeiska marknadsräntor steg marginellt i måndagens inledande handel, inför viktig inflationsstatistik. Svenska räntor steg något mer än sina europeiska motparter. Samtidigt försvagades kronan efter beskedet att France Telecom drar tillbaka sitt bud på Teliasonera.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen hade strax efter öppningen stigit med 2 punkter till 4,45 procent. Den tyska motsvarigheten var samtidigt oförändrad på 4,53 procent och räntegapet dem emellan ökade därmed till minus 12 punkter (-10).

I samband med helgens årsmöte i Bank for International Settlement, BIS, sa Martin Redrado, Argentinas centralbankschef, till reportrar att G10-ländernas centralbankschefer ser "väldigt svåra tider" för världsekonomin framöver, speciellt i finanssektorn.

"Vi ser väldigt svåra tider för världsekonomin framöver. Speciellt i finanssektorn kommer vi att få se en sorts andra våg av turbulens. Nedgången kommer att speciellt slå mot konsumentkrediter. Därför kommer vi att få se omstrukturering och konsolidering i systemet", sa han, enligt Bloomberg News.

Carl Hammer, analytiker på SEB Merchant Banking, skriver i en kommentar att om prisstegringen på råvaror stabiliseras kommer dagens hökaktiga centralbanksretorik att skifta fokus mot konsumenternas sjunkande förtroende.

"För länder med en flexibel arbetsmarknad och liten risk för lönedriven inflation kan denna scenförändring ske mycket snabbt. Det verkar troligt att vi får vänja oss vid fortsatt volatila finansmarknader när vi står inför detta skifte", skriver han i bankens morgonbrev.

Bloomberg News konstaterar att ECB-chefen Jean-Claude Trichet, trots sitt tal om samförstånd, nu tvingas inse att han inte kan göra alla nöjda hela tiden och sälla sig till dem som vill höja styrräntan för att dämpa inflationen.

Jacques Cailloux, chefekonom för euroområdet vid Royal Bank of Scotland, säger till Bloomberg News att han inte kan minnas en sådan splittring inom ECB som nu råder.

"Genom att höja styrräntan kommer ECB att ta risker med tillväxten som den aldrig gjort förut", säger Jacques Cailloux.

Under måndagen väntas snabbestimatet över inflationen i euroområdet, som i juni väntas visa en uppgång till 3,9 procent, från 3,6 procent i maj.

"Då det i första hand är energi och livsmedelspriser som driver ligger den underliggande inom ramen, men risken finns att vi får se andrahandseffekter framöver och inflationen kommer att ligga högt hela året", skriver Annika Winsth, analytiker på Nordea, i bankens morgonbrev.

Från SCB väntas arbetskostnadsindex, finansmarknadsstatistik och konjunkturlöner under måndagsförmiddagen och Arbetsförmedlingen släpper sina sedvanliga veckosiffror över arbetslösheten.

Veckans viktigaste internationella händelser är tisdagens Tankan-rapport från Bank of Japan och räntebesked från ECB samt amerikansk sysselsättningsstatistik på torsdagen.

Här hemma riktas blickarna mot Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport på torsdag.

Enligt SME Direkts enkät bland 18 analytiker tror en klar majoritet, tolv stycken, att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 25 punkter, de övriga sex tror på oförändrad ränta.

Nordea finns bland dem som spår oförändrad ränta, men Annika Winsth skriver att det i stort sett är dött lopp.

"Sannolikheten ökade något för oförändrad ränta i och med förra veckans dystra input även om Riksbanken inte är någon vindflöjel till marknadens tvära kast. Såväl räntebanan som inflationsprognosen skrivs sannolikt upp, däremot ligger Riksbankens tillväxtprognos högt och vi förväntar oss en revidering nedåt av den", skriver Annika Winsth.

I Storbritannien föll GfK konsumentförtroende till minus 34 i juni, vilket var i linje med de lägsta nivåerna under den förra lågkonjunkturen 1990. Förtroenderaset förklaras med snabbt stigande räntor, högre energipriser och fallande huspriser.

Mer negativa nyheter kom i form av husprisstatistik från Hometrack, som visade att brittiska huspriser föll för nionde månaden i följd i juni. Situationen kan dessutom förvärras ytterligare och Hometrack spår att transaktionsvolymerna kan falla till nivåer som inte setts sedan 1970-talet.

Amerikanska räntor, som sjönk i under natten, pekade fortsatt ned då den europeiska handeln kom igång, även om nattens nedgång gröpts ur något.

Räntan på den tvååriga benchmarkobligationen noterades till 2,62 procent, ned 4 punkter från fredagens svenska stängning, medan tioåringen var ned 7 punkter till 3,95 procent.

I eftermiddag presenteras Chicago inköpschefsindex för juni, som väntas ha sjunkit till 48,0, från 49,1 i maj, enligt Bloomberg News enkät.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot både yenen och euron.

Pundet tappade mot såväl euro som dollar, efter morgonens negativa nyheter.

Efter att ha stärkts under natten försvagades kronan mot både euro och dollar efter beskedet att France Telecom drar tillbaka sitt bud på Telia Sonera.

"Ja, det var främst France Telecom-beskedet som fick kronan att vända", säger Anders Eklöf, valutaanalytiker på Nordea.

Jämfört med fredagens eftermiddagsnoteringar var kronan dock fortsatt knappt 1 öre starkare mot dollarn, men 2 öre svagare mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?