Stockholmsbörsen: USA och Asien väntas tynga

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar nedgångar när handeln i Europa inleds på tisdagen efter en negativ utveckling i USA och Asien.

I New York var det nedgångar på måndagen efter förnyad oro kring finanssektorn. Finansaktierna var redan under press i den tidiga handeln sedan det brittiska bolåneinstitutet Bradford & Bingley rasat i europahandeln efter att ha tvingats sänka priset i sin nyemission och varnat för sämre tider.

Ytterligare säljtryck kom under kvällen när Standard & Poor's meddelade att det sänker sina kreditbetyg för investmentbankerna Lehman Brothers, Merrill Lynch och Morgan Stanley i en stor genomgång av de amerikanska bankerna. Samtidigt tilldelades Bank of America och JP Morgan negativa utsikter. Lehman Brothers föll med över 8 procent och Merrill Lynch och Morgan Stanley slutade båda nära 3 procent ned.

"Vi gick tidigare genom en fas där finansaktier faktiskt handlades upp på alla nyheter, även dåliga. Det är svårt att säga varför men nu ser vi ut att vara tillbaka mentalt där dåliga nyheter verkligen är dåliga nyheter för bolagen", sade Art Hogan, chefsanalytiker på Jeffries & Co, till Wall Street Journal.

Dow Jones slutade 1,1 procent ned men hade då ändå återhämtat sig något från intradagslägsta på minus 1,7 procent efter ungefär halva handelssessionen. S&P 500 backade också 1,1 procent med samtliga sektorer i rött undantaget energi efter att råoljan vänt upp. Nasdaq Composite som var det index som gick bäst av de tre i maj sjönk med 1,2 procent.

"Marknaden hade tidigare stigit lite väl mycket. Det fundamentala är inte på det klara än så traders gör vad som är naturligt, antingen säljer öppet eller placerar säljorders som utlöses då indexen når vissa viktiga nivåer", sade Chris Johnson, på Johnson Research Group, till Wall Street Journal.

Ytterligare nyheter från finanssektorn har kommit. Wall Street Journal skriver på sin nätupplaga på tisdagen att Lehman Brothers överväger att ta in nytt kapital för att säkra upp sin balansräkning och hänvisar till personer med insyn i bolaget. Den exakta mängden kapital är inte känd men enligt tidningen kan det röra sig om 3 till 4 miljarder dollar. Lehman Brothers väntas offentliggöra summan i samband med sin rapport den 16 juni.

Även i Asien har det varit fallande kurser under natten på oro för den globala finanssektorn vilket sänkte aktier som Mitsui Financial Group i Tokyo och Samsung Securities i Seoul. Nikkei 225 stängde 1,6 procent lägre.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Några rekommendationsförändringar har kommit. JP Morgan har inlett bevakningen av Sandvik och SKF med rekommendationen undervikt respektive neutral. Atlas Copco får däremot rekommendationen övervikt av JP Morgan.

Merrill Lynch har lagt Kungsleden på sin "least preferred"-lista medan Hufvustaden lagts till investmentbankens "most preferred"-lista.

Bioinvent och utvecklingspartnern Thrombogenics har meddelat att det kan redovisa positiva resultat från den första fas I-studien av cancerpreparatet TB-403.

På tisdagens agenda finns att Metro håller kapitalmarknadsdag i Amsterdam som inleds klockan 13. Från EMU kommer PPI och preliminär BNP för första kvartalet och från USA väntas industriorder klockan 16.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?