1515

Sony Ericsson sänkte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte falla på fredagen. Samtidigt strödde Sony Ericsson salt i såren genom att återigen vinstvarna.

Stockholmsbörsen fortsatte att backa på fredagen, tyngd av stigande oljepriser och allmän konjunkturoro.

Tillsammans med en vinstvarning från Sony Ericsson gjorde detta att fredagens nedgångar var kraftigare på Stockholmsbörsen än de ledande europeiska börserna, vars index också pekade nedåt vid lunchtid.

Klockan 13.45 var OMXS30 2,2 procent lägre till noteringen 861,1 och handlades därmed på nytt årslägsta. Omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

Strax efter lunchtid fick sig Stockholmsbörsen ytterligare en knäck nedåt då Sony Ericsson, till hälften ägt av Ericsson, vinstvarnade för det andra kvartalet.

Sony Ericsson ser en fortsatt utmanande marknad, vilket påverkar försäljning och lönsamhet för andra kvartalet 2008.

Bolaget förväntar sig att det kommer att sälja omkring 24 miljoner telefoner under det andra kvartalet 2008 till ett förväntat genomsnittligt försäljningspris om 115 euro.

Bruttomarginalen väntas försämras både jämfört med föregående kvartal och det andra kvartalet föregående år. För det andra kvartalet 2008 förväntas Sony Ericsson nå ett nollresultat.

Bolagets vinstvarning kom inte helt oväntat med tanke på att bolaget har en svag produktportfölj just nu, säger analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Det var inte helt oväntat. De har glapp i sina modeller och konkurrenterna har stora framgångar. Det lär inte vända för Sony Ericsson förrän sent under det andra halvåret", säger Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericssons aktie rasade från 64,40 kronor till 58,50 kronor som lägst då vinstvarningen kommit från Sony Ericsson. En knapp timme efter vinstvarningen hade aktien stabiliserats kring 60,90 kronor, ett fall med 7,5 procent.

Redan före vinstvarningen tyngdes sentimentet på Stockholmsbörsen av bankerna och verkstadsbolagen.

"Det är samma tema som vi sett den senaste tiden med fortsatt oro. Alla faktorer som varit mot oss tidigare är det även i dag, bland annat det stigande oljepriset. Bankerna och verkstad fortsätter att tynga", säger en mäklarchef till Direkt.

Sandvik anförde nedgångarna i verkstadssektorn tillsammans med SKF och Trelleborg. Sandvik backade 2,6 procent medan SKF B betalades 2,4 procent lägre. Trelleborg noterades 2,9 procent lägre. Mot strömmen bland verkstadsbolagen gick Assa Abloy, som var upp med 0,3 procent.

Kapp-Ahl utgjorde tillsammans med bland annat Orexo de få ljuspunkterna på fredagen. Investerarna handlade upp aktien på bolagets rapport för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal där resultatet före skatt landade på 148 miljoner kronor, 19 procent bättre än analytikernas estimat sammanställda av SME Direkt.

Aktien noterade en uppgång med 0,5 procent till 41,80 efter att inledningsvis handlats på nivån 45 kronor.

SAS fortsatte att falla i spåren av torsdagens besked att bolaget bötfällts med 52 miljoner dollar av USA:s justitiedepartement. Oro för ännu högre böter från EU-kommissionen, som också utreder priskartellsamarbete på flygfraktsidan, gjorde att aktien tappade 5,3 procent.

SSAB fick ingen draghjälp av att ståljätten Arcelor Mittal på fredagen meddelade att bolaget fortsätter höja stålpriset, B-aktien backade 3,4 procent i det sura börsläget.
"I ett bättre börssentiment skulle aktien stiga", menar en analytiker.

Orexo meddelade på torsdagskvällen att läkemedlet Rapinyl fått godkänt av EMEA:s Comittee for Medical Products for Human USE (CHMP) för försäljning och marknadsföring i Europa. Läkemedlet, som ska säljas under namnet Abstral i Sverige, kommer att lanseras under det tredje kvartalet i Sverige och i övriga Europa mot slutet av året. Aktien steg med 1,6 procent.


Innehåll från HypergeneAnnons

Så digitaliserar du planering och uppföljning: ”Se det som en trappa”

Digitaliseringen berör alla företag och målet är ofta flexibilitet och effektivare processer. Inte minst när omvärlden blir allt mer oförutsägbar. Mitt i utvecklingen står Hypergene och deras molnbaserade produkt för beslutsstöd och verksamhetsstyrning. För att få ut full effekt av digitaliseringen finns steg som du bör ta i rätt ordning.

– Idag jobbar många med affärsplanering, budget och uppföljning på ett sätt som inte alltid hänger ihop. Vår produkt gör processerna enklare, höjer kvaliteten och ser till att företag kan styra mot sina mål, säger Peter Andersson, vd på Hypergene.

Digitaliseringen sker samtidigt som mycket annat i samhället förändras i snabb takt. Då blir det viktigare än någonsin att ha rätt beslutsunderlag och flexibilitet i sina planeringsprocesser. 

– Målet bör ju vara att affärsplaner, budget och prognos är enkla för organisationen att ta fram, men också enkla att revidera. Dessutom behövs rätt beslutsunderlag för chefer och ledare. Det kan låta lätt i teorin men är ofta svårt för lite större verksamheter. 

Fem steg för att lyckas

Att digitalisera sin planering, uppföljning och analys skapar nya möjligheter, fortsätter Peter Andersson, och menar att det finns fem steg för att optimera utvecklingsresan. Det första steget handlar om ekonomistyrningen.

– Ekonomi- och personalinformation är visserligen digital men finns ofta i separata system eller Excel-modeller som fyller olika funktioner. Det gör arbetet svårt. I Hypergene gör integrationer och automatiska arbetsflöden att du kvalitetssäkrar och effektiviserar budget- och prognosarbetet. 

Steg nummer två handlar om att införa stöd för affärs- och verksamhetsplanering. För med ekonomistyrningen på plats kan du enklare få strategi och styrmodell att fungera i vardagen. En viktig del är att definiera och prioritera i bolagens nyckeltal. Först då vet du vad som ska mätas och följas upp för att få bolaget att utvecklas rätt. Även här skapar Hypergene nya möjligheter, menar Peter Andersson.  Väl vid steg tre är det dags att bygga ut med mer verksamhetsdata: omvandla data och information till rapporter för analys och beslut. Det handlar om att tidigt kunna fånga signaler och styra om snabbt om det behövs.

– Vid det fjärde steget arbetar man effektivt med både kvalitetsarbete och förändringar. Nu handlar det om att optimera och förbättra processer, flöden och hur information tillgängliggörs. Med det gjort kan du i det femte steget ta hjälp av intelligenta system som föreslår lösningar med hjälp av exempelvis machine learning och AI. Det kommer vara en naturlig del i beslutsfattande i framtiden, säger Peter Andersson.

– Det är som en trappa. Det viktiga är att du har en produkt som verkligen har stöd för dina behov och låter dig ta stegen i din takt.

Ett system för nya tider

Peter Andersson berättar att Hypergene har kunder i de flesta branscher och att pandemin visat hur viktigt det blivit att ha rätt systemstöd på plats.

– Att snabbt kunna uppdatera sina planer, arbeta med rullande prognoser och få ut beslutsunderlag är exempel på det som blir allt viktigare framöver, avslutar han.

Ta del av fler insikter från Hypergene 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hypergene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?