Räntor & valutor: Uppåt för räntorna

Europeiska marknadsräntor steg efter väntade M3-siffror från ECB. SCB-siffror för PPI var däremot sämre än väntat men påverkade inte de svenska marknadsräntorna.

De tyska marknadsräntorna steg under torsdagsförmiddagen. Den tyska tioårsräntan stod i 4,60 procent, vilket var 1 punkt ned jämfört med svensk stängning på onsdagen. Den svenska motsvarigheten stod i oförändrade 4,48 procent. Räntegapet mellan den svenska och tyska tioårsräntan uppgick till minus 12 punkter (-13).

Här hemma presenterade SCB på torsdagsförmiddagen PPI-statistik. Producentpriserna ökade med 0,1 procent i maj, jämfört med månaden före, och ökade 2,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Ökningen var betydligt mindre än förväntat. Enlig SME Direkts prognosenkät väntades PPI ha stigit 0,5 procent jämfört med i april och med 3,2 procent jämfört med samma månad 2007.

"Det är inte något som marknaden drar särskilt stora växlar på. Nu inväntar alla Riksbankens räntebesked i nästa vecka. Och de här siffrorna är i sig inte något som talar för en räntehöjning", säger Fredrik Olsson, analytiker vid Nordea till nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att "det är ungefär 50 procent inprisat för en höjning och det verkar vara en rimlig prissättning".

Under torsdagsförmiddagen presenterade SCB även Finansräkenskaperna för första kvartalet 2008. Hushållens finansiella sparande var 1 miljard kronor under första kvartalet. Det kan jämföras med 33 miljarder kronor motsvarande kvartal 2007.

Hushållen ökade under kvartalet sina skulder med totalt 39 miljarder kronor. Skulderna uppgick till totalt 2.232 miljarder kronor. Under första kvartalet 2007 ökade hushållen sina skulder med totalt 35 miljarder kronor.

På förmiddagen offentliggjorde ECB penningmängden i euroområdet, mätt som M3. Statistiken visar att penningmängden steg 10,5 procent i maj jämfört med samma månad 2007.

Siffran låg lite högre förväntat då analytiker hade räknat med en ökningstakt på 10,4 procent, enligt en sammanställning från Bloomberg News. ECB uppgav samtidigt att M3 ökade med reviderade 10,5 procent i april (+10,6).

Commerzbank skriver i en kommentar att siffran var väntad och att de fortsatt tror att ECB kommer att höja styrräntan med 25 punkter den 3 juli på grund av inflationstrycket.

På förmiddagen presenterades delstats-KPI för delstaterna Sachsen och Hessen. I båda delstaterna steg konsumentpriserna 0,3 procent i juni, jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News. Inflationstakten uppmättes till 3,8 procent i Hessen och 3,4 procent i Sachsen.

Under dagen väntas även delstats-KPI från Nordrhein-Westfalen. De tre första siffrorna för tyska delstats-KPI leder upp till den tyska huvudsiffran under fredagen.

Tyskland redovisade på morgonen även importpriser som visade att pristrycket ökat klart mer än väntat. I månadstakt steg importpriserna med 2,4 procent och i årstakt med 7,9 procent. Väntat var 1,5 respektive 6,9 procent. Uppgången i månadstakt är den största på nästan 18 år, sedan september 1990.

Det var framförallt stigande energikostnader som bidrog till månadsuppgången. Rensat för energipriser var månadsförändringen 0,6 procent.

I Frankrike redovisades på morgonen hushållens förväntningar för juni månad vilket visade på fortsatt sjunkande förtroende. Indextalet uppgick till minus 46 jämfört med reviderade minus 42 i maj (-41). Väntat var ett oförändrad index på minus 41.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutade på onsdagen att lämna dagslåneräntan, fed funds, oförändrad på 2,00 procent. Enligt en enkät från Bloomberg News bland 101 ekonomer väntade sig samtliga att styrräntan skulle lämnas oförändrad. Beslutet var inte enhälligt, Richard Fisher, Fed-chef i Dallas ville höja styrräntan.

Analytiker tolkade pressmeddelandet som följde beskedet som att sannolikheten för att Fed höjer räntan i augusti har minskat. Fed betonade de två orosmolnen, inflationsrisken, som har ökat, och riskerna mot ekonomin, som har minskat, men Fed tog inte tydlig ställning vilken av riskerna som väger tyngst.

David Greenlaw, USA-ekonom på Morgan Stanley konstaterar att uttalandet skruvade till riskvärderingen på ett nytt sätt jämfört med tidigare, i stället för att ge en indikation om att huruvida inflation eller tillväxt är den största riskfaktorn refererade uttalandet till vilken riktning som de relevanta riskerna har rört sig.

Han noterar att Fed fortsatt räknar med att inflationen kommer att avta, även om förhoppningarna nu gäller "senare i år och nästa år" och inte "de kommande kvartalen" som i april.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk efter beskedet. Den tioåriga räntan gick dock upp något under torsdagsförmiddagens europeiska handel och stod vid lunch i 4,13 procent, upp 1 punkt jämfört med på onsdagseftermiddagen.

På den amerikanska kalendern står under dagen definitiv BNP för första kvartalet som väntas revideras upp till 1,0 procent, från 0,9 procent i det preliminära utfallet.

Senare under eftermiddagen presenteras försäljning av befintliga bostäder där analytikerna i Bloomberg News prognosenkät tror på en uppgång med 1,2 procent, jämfört med en nedgång på 1,0 procent månaden innan.

På valutamarknaden stärktes dollarn i den inledande europahandeln men hade vid lunchtid försvagats och stod i 1:5707 mot euron jämfört med 1:5597 på onsdagseftermiddagen.

Kronan försvagades i den inledande handeln mot dollarn men stärktes under förmiddagen under 6- kronorsstrecket.

Mot euron var kronan stabil.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?