Teknisk analys: Paniken har inte nått börsen än

En accelererande nedgång den gångna veckan har tagit börsen till tidigare bottennivåer. Nivån utgör ett viktigt stöd och en fortsatt nedgång kan vara början på en utdragen negativ spiral.

Förra veckans skepsis mot börsen visade sig vara på sin plats. Handeln har präglats av fortsatt nedgång under tilltagande omsättning och OMXS30-index har nått bottennivån vid 887 från i mars månad. Nivån visade sig utgöra ett stöd även denna gång och den tjänar som stöd tills vidare.

Samtidigt är det värt att påpeka att det bredare OMXSPI under gårdagen stängde på nya årslägsta: 289. En divergens mellan två index är normalt ett negativt tecken och indikerar i det här fallet fortsatt nedgång för OMXS30-index.

Det var när OMXS30-index bröt ned genom 950-nivån som jag blev skeptisk till mitt tidigare positiva scenario. Med OMXS30-index nere vid bottennivån från i mars framstår läget nu som extra prekärt. Även om omsättningen på börsen har ökat under den senaste veckans nedgång, har omsättningen ändå varit blygsam i relation till de stora kursrörelserna. Detta tyder dessvärre på att ”den stora paniken” ännu inte har infunnit sig och att det finns fallhöjd kvar i marknaden.

Zoomar man ut i kursdiagrammet för OMXS30-index och betraktar det ur ett längre tidsperspektiv framträder en alarmerande bild för en teknisk analytiker. I och med nedgången till 900-nivån är nämligen en jättelik huvud-skuldra-formation på väg att fullbordas. Formationen räknas till de mer pålitliga vändningsformationerna och skulle i detta fall indikera en långsiktig nedgång till 600-nivån för OMXS30-index. Denna formation skulle fullbordas genom en nedgång till 860 (tre procent under stödet vid 887) under hög omsättning. Man ska dock komma ihåg att ingen formation är 100-procentigt pålitlig, även om den fullbordas.

Den omtalade stödnivån för OMXS30-index sammanfaller just nu med stödet runt 11.800-nivån för amerikanska Dow Jones Industrial Average. I och med den amerikanska banksektorns uppgång under gårdagen kanske vi äntligen kan få se en återhämtning ledd av finansaktierna. I och med närheten till stödnivåerna kan det vara läge att inleda kortsiktiga positioner, samtidigt som man får vara beredd på att minska exponeringen om stödnivåerna testas igen.

Flera av de aktier som jag varnade för senast har fallit betydligt mer än börsen, däribland EricssonInsighte efter ett par dagar ned under 5,70 kronor och var därefter inte längre intressant. Denna vecka rekommenderar jag en blankning av MillicomTeliasoneraTele2 har visat tydliga svaghetstecken, samtidigt som Millicoms kursuppgång ser ut att ha kommit av sig. En uppgång över 720 kronor skulle indikera att aktien är starkare än väntat, medan fallhöjden sträcker sig ned till åtminstone 620 kronor.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?