Stockholmsbörsen: Efterlängtad uppgång

Efter stora nedgångar under fyra handelsdagar i rad återhämtade sig Stockholmsbörsen något under onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Framför allt var det de aktier som handlats ned kraftigt i den senaste tidens nedgång som steg. Samtidigt inväntar marknaderna Federal Reserves räntebesked med påföljande kommentarer senare under kvällen.

"Indexet har fallit 5-6 procent den senaste veckan och det är väldigt översålt på kort sikt. Det vi ser nu är en motreaktion av att det fallit så kraftigt. Vi är också nere på väldigt tekniskt intressanta nivåer där det har bottnat i både januari och mars och det är området runt 870 till 890 som inte får ge vika", säger Michael Canborn, analytiker på UB Fondkommission, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.00 var OMXS30 0,7 procent högre på noteringen 904,1. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet tappat 13 procent sedan toppen i mitten på maj och var endast drygt 1 procent över årslägsta från i mars.

Bankerna som handlats ned kraftigt de senaste månaderna hade större uppgångar. SEB A som förlorat över halva sitt börsvärde sedan toppen förra våren steg med 3,5 procent till 119,75 kronor. Swedbank A som fallit tillbaka till samma nivåer som i slutet av 2003 klättrade 2,0 procent till 126 kronor. Nordea ökade med 1,6 procent till 87,10 kronor och SHB A var 1,7 procent upp till 147,75 kronor.

Även i Europahandeln utvecklades finanssektorn relativt väl. Stöd kom från att Barclays, Storbritanniens fjärde största bank, steg med över 5 procent i London efter att banken meddelat att den tar in 4,54 miljarder pund i en emission. En rad investerare står bakom kapitaltillskottet, däribland Qatar Investment med 1,8 miljarder pund och Development Bank of China med 136 miljoner pund.

Flera av verkstadsbolagen återhämtade sig också. Volvo B som innan dagens öppning hade fallit med nära 13 procent på en vecka steg med 1,0 procent till 78,75 kronor. Bland andra verkstadsbolag var Atlas Copco A 1,3 procent högre till 97,25 kronor och SKF B avancerade 2,6 procent till 98,50 kronor.

Nokia steg med 5,4 procent till 155,75 kronor efter att Jabil Circuit, som tillverkar telefoner åt mobiljätten rapporterat en sexfaldigad vinst för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal och en omsättning som överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget höjde samtidigt sin prognos för det fjärde kvartalet.

"Det här var den första positiva informationen gällande efterfrågan på telefoner under de senaste månaderna och kan indikera att Nokias lågpristelefoner fortsätter att hålla uppe bra i Q2", sade en handlare till Thomson Financial.

Mot strömmen gick ABB med en nedgång på 2,2 procent till 177 kronor. Aktien tyngdes bland annat av att Rockwell Automation, som konkurrerar med ABB inom automation, vinstvarnat. Rockwell hänvisade till sämre marknadsförhållande i Europa och USA.

Även Lundin Petroleum gick svagt och föll med 4,6 procent till 83,25 kronor utan att några bolagsspecifika nyheter kommit. Som lägst gjordes avslut på 80 kronor tidigt på eftermiddagen. Resultatet från Lundin Petroleums första borrning i Lagansky Blocket i Kaspiska havet kan dock komma när som helst. Lundins IR-chef Maria Hamilton ville inte ge några kommentarer kring borrningen när Nyhetsbyrån Direkt talade med henne på onsdagsförmiddagen.

Tieto Enator avancerade 3,1 procent till 124,25 kronor och fick stöd av att Morgan Stanley höjt rekommendationen till jämvikt från undervikt. Investmentbanken konstaterar att aktien har närmat sig riktkursen på 13 euro, eller 122 kronor, och har nu en rättvis värdering givet de långsiktiga förväntningarna.

Morphic B föll kraftigt direkt efter öppningen efter att bolaget redovisat sin rapport för det brutna räkenskapsåret 2007/2008 men återhämtade sig och var 1,1 procent högre till 9:50 kronor. Nettoomsättningen steg med 148 procent till 357 miljoner kronor men förlusten ökade samtidigt till 96,6 miljoner kronor från 66,9 miljoner samma period för ett år sedan.

"Det var i stort sett förväntat med den här nivån på förlusten. Jag tycker inte att det var något i rapporten som överraskade, varken negativt eller positivt", säger en analytiker som också konstaterar att det som väntat var fokus på vindkraftssidan i rapporten.

Klockan 20.15 ikväll offentliggör Federal Reserve sitt räntebesked. Det råder total enighet bland de analytiker som Bloomberg News har tillfrågat om att Federal Reserve kommer att lämna styrräntan oförändrad på 2,0 procent efter sju sänkningar sedan den 18 september, då styrräntan började sänkas från 5,25 procent.

I stället kommer intresset riktas mot Fedbudskapet i samband med räntebeskedet. Där väntar sig bedömare att större vikt än tidigare kommer läggas på inflationsriskerna, men att budskapet inte ska vara så kraftfullt att det ska tolkas som en förberedelse för en räntehöjning redan i augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?