Stockholmsbörsen: Mindre rörelser väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på tydlig vägledning från vare sig USA eller Asien.

I New York slutade både Dow Jones och S&P 500 oförändrat på måndagskvällen sedan ett stigande oljepris lyft energibolag medan konsumentrelaterade aktier pressades. Dow Jones är nu endast 0,9 procent under sin lägstanotering från i mars.

"Det har varit en förskräcklig marknad. Det ser definitivt ut som vi håller på att testa lägstanivåerna denna vecka. Jag tror vi kommer att lyckas nå dit med alla pessimister som är där ute, vilka har fått ytterst få säljare att inte agera", sade Peter Cardillo, chefekonom på Avalon Partners, enligt Wall Street Journal.

Finanssektorn hade återigen tunga fall efter flera analytiker sänkt sina vinstestimat och rekommendationer och S&P 500 Financial index föll med 3,5 procent. Goldman Sachs sade bland annat att det nu rekommenderar att sälja finansaktier och att höjningen av sektorn i maj var "klart fel". Lehman Brothers tappade 6 procent och Bank of America sjönk med 5 procent.

På de asiatiska marknaderna har det varit en blandad utveckling under natten. Ett fientligt bud på Origin Energy, en av Australiens största gasproducenter, livade upp en annars lugn handelssession. Kinesiska producenter meddelade att de accepterat en kraftig höjning av järnmalmspriser vilket lyfte gruvbolag i regionen medan stålproducenter föll. Även den asiatiska finanssektorn pressades av nedgångarna för sektorn på Wall Street. Nikkei 225 slutade 0,1 procent ned.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. Nokia har lagt ett bud på Symbian och betalar cirka 264 miljoner euro för de 52 procent som bolaget inte redan äger. Budet stöds av Symbians ägare Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic och Siemens och Nokia har därmed stöd motsvarande 91 procent av aktier i mjukvarubolaget.

JP Morgan har tagit upp bevakning på SCA och sätter rekommendationen övervikt med riktkursen 110 kronor. Måndagens slutkurs för SCA-aktien var 100:75 kronor. Exane BNP har sänkt rekommendationen för Astrazeneca till underperform från tidigare neutral.

Volvo har redovisat sina lastbilsleveranser i maj. De totala leveranserna steg med 15 procent. I västra Europa var ökningen måttliga 1 procent och i östra Europa steg de med 3 procent. För Nordamerika var ökningen 49 procent och i Asien var lastbilsleveranserna 50 procent högre.

Tisdagen bjuder på ett par viktiga statistikhållpunkter. Klockan 15.00 publiceras S&P/Case Schillers statistik över huspriserna i 20 amerikanska storstadsområden. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång med 16,0 procent i april jämfört med samma månad 2007. I mars sjönk priserna 14,4 procent. Klockan 16.00 presenterar Conference Board sin konfidensindikator för hushållen i juni, som väntas ha sjunkit till 56,0 från 57,2 i maj.

Fomc-mötet inleds i dag, tisdag, omkring klockan 15.00 svensk tid, men Federal Reserves räntebesked kommer först på onsdagen klockan 20.15.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?