Olja och konjukturoro största sänkena i Stockholm

Stockholmsbörsen föll återigen på tisdagen i linje med de ledande europeiska börserna.

Sentimentet tyngdes av ett högt oljepris och oro för konjunkturen. Amerikansk statistik i form av hushållens konfidensindikator gav kurserna en knäck nedåt på eftermiddagen, innan en viss återhämtning skedde i sluthandeln. Verkstadsbolagen, anförda av Volvo, hade en tung dag.

"Det är många frågetecken just nu och det pressar marknaden. Inflationen är hög och det är fortsatt väldigt höga oljepriser som givetvis kommer att slå igenom på många håll", säger Rickard Askehed, aktiestrateg på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningen hade OMXS30-index sjunkit med 1,8 procent till 897,7. Omsättningen landade på 20,5 miljarder kronor.

Index för de ledande aktierna närmade sig därmed årslägsta från den 17 mars då det stannade på 886,6. För bredare index nådde dock marknaden årslägsta under tisdagen.

På eftermiddagen kom amerikansk statistik som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator för juni månad sjönk till 50,4, väntat var ett index på 56,0.

"Det var en väldigt svag siffra och det i kombination med rädsla för vad som ska kunna hända imorgon då räntebeskedet från Fed kommer, skapar oro", säger en aktiestrateg.

Den allmänna konjunkturoron, som bland annat visade sig i att Dow Jones Eurostoxx-index bröt igenom nivån 3.400 under dagen, tillsammans med ett stigande oljepris tyngde de europeiska börserna. WTI-oljan handlades under tisdagen kring 138 dollar per fat på Nymex.

Flera av verkstadsbolagen hade en tung dag. Volvo B tappade 4,6 procent till 78 kronor. Bolaget redovisade sina leveranssiffror för maj under morgonen, som visade på ett fall med 10 procent jämfört med april men ökade med 15 procent jämfört med maj 2007. I en intervju i Dagens Industri indikerade VCE-chefen Tony Helsham dessutom en osäker framtid för divisionen med höjda stålpriser och minskad efterfrågan.

"Jag tycker att varken artikeln eller lastvagnsleveranserna är speciellt uppseendeväckande. Kursutvecklingen vittnar om en nervös marknad som letar efter problem", säger Johan Trocmé, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland andra bolag i verkstadssektorn tappade Scania B 6,2 procent till 94:50 kronor.

Bankerna gick emot strömmen, Nordea steg med 0,1 procent till 85:70 kronor, medan SHB A var upp med 0,2 procent. Även på Europabörserna klarade sig bankerna väl, stöd kom här från rykten att HSBC ska lägga ett bud på UBS värt 80 miljarder dollar.

Nokia lade ett bud på Symbian och betalar cirka 264 miljoner euro för de 52 procent som bolaget inte redan äger. Budet stöds av Symbians ägare Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic och Siemens och Nokia har därmed stöd motsvarande 91 procent av aktier i mjukvarubolaget.

Nokia handlades upp med 0,5 procent medan Ericsson B var ned med 1,6 procent.

Epicept föll tungt under handelssessionen och stängde ned 19,8 procent ned. Bolaget meddelade natten till tisdagen att det kommer att genomföra en nyemission som tillför bolaget cirka 1,9 miljoner dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?