Stockholmsbörsen: Sjunkande kurser att vänta

Stockholmsbörsen väntas öppna med sjunkande kurser när handeln inleds på måndagen sedan det varit fallande aktiemarknader globalt under fredagen då den svenska marknaden höll helgstängt för midsommarfirande.

I Europa nådde Dow Jones Stoxx 600 Index sin lägsta nivå sedan bottennoteringen den 17 mars under fredagen genom att tappa 1,7 procent. Finansaktier ledde återigen nedgången med UBS och Deutsche Bank i spetsen efter att Goldman Sachs spått ytterligare nedskrivningar och Lehman Brothers sänkt sina resultatestimat för bankerna.

Även i New York handlades de tre ledande indexen till tremånaderslägsta under fredagen. Dow Jones slutade 1,8 procent ned, S&P 500 tappade 1,9 procent och Nasdaq Composite sjönk med 2,3 procent.

Ett oljepris som steg med 4 dollar per fat pressade framför allt konsumentrelaterade aktier och finansoron hölls vid liv efter att Moodys meddelat att de sänker kreditbetygen för obligationsåterförsäkrarna Ambac och MBIA. Även Ford och GM tillhörde förlorarna med fall på 8,1 respektive 6,8 procent sedan S&P sagt att det kan komma att sänka kreditbetyget för bolagen.

På de asiatiska marknaderna har det överlag varit nedgångar under natten i spåren av den negativa utvecklingen på Wall Street och sedan råoljepriset hållit sig runt 136 dollar per fat.

För svensk del har det kommit flertalet rekommendations och riktkursförändringar under morgonen. Goldman Sachs har återupptagit bevakningen av SSAB och satt rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 267 kronor per aktie och kan jämföras med torsdagens stängningskurs på 203,50 kronor.

Deutsche Bank har sänk riktkurserna och för de svenska storbankerna. För Nordea sänks riktkursen till 8,70 euro, från tidigare 9,30 euro och Swedbank sänks till 154 kronor, från tidigare 166 kronor. Rekommendationen behåll upprepas dock för båda aktierna. Vidare har Handelsbanken fått sin riktkurs sänkt till 163 kronor, från tidigare 175 och för SEB sänks riktkursen till 142 kronor, från tidigare 152 kronor.

Exane har sänkt H&M:s riktkurs till 320 kronor per aktie från tidigare 340 kronor med upprepad rekommendation undervikt. S&P Equity höjer rekommendationen för Securitas till behåll från tidigare sälj riktkurs 81 kronor. S&P Equity har även återupptagit bevakningen av Trelleborg och sätter rekommendationen behåll.

France Telecom vill avsluta osäkerheten kring det eventuella köpet av Telia Sonera den här veckan, skriver La Tribune, enligt Bloomberg News. Orsaken till att France Telecom vill avsluta affären är att företagets aktiekurs fallit sedan den 16 april då erbjudandet först blev känt.

I övrigt kan Cision påverkas av att Cyril återkallat sitt bud. Aspiros styrelse har beslutat om att genomföra ett kostnadsbesparingsprogram för att årligen spara 20-25 miljoner kronor. Gexco har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa Novel Mining genom apportemission och Lundin Petroleum har meddelat att prospekteringen i Torhpins utanför Storbritannien har startat. Borrningen väntas pågå i 75 dagar.

På måndagens agenda riktas blickarna mot Europa, där det klockan 10.00 kommer både preliminärt inköpschefsindex från euroområdet och IFO-index från Tyskland. De kombinerade inköpschefsindexet väntas ha till sjunkit till 50,7 i juni från 51,1 i maj, enligt Bloomberg News prognosenkät. För IFO- index räknar marknaden med att en nedgång till 102,5 i juni från 103,5 i maj.

Annars är det onsdag som blir veckans tyngsta makrodag när Federal Reserve lämnar räntebesked. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknar samtliga 98 tillfrågade analytiker med att styrräntan lämnas oförändrad på 2,00 procent. Wall Street Journal skrev i sin nätupplaga på lördagen att Fed troligen kommer att lämna oförändrat och kombinera det med att signalera ökad vaksamhet på inflationen i det medföljande pressmeddelandet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?