Stockholmsbörsen: Breda nedgångar

Stockholmsbörsen noterade rejäla nedgångar på måndagen i spåren av föregående veckas sura avslutning på börserna i Europa och USA.

Medan Stockholm hade midsommarstängt tappade omvärlden betänkligt i spåren av höjda oljepriser. Måndagens utveckling i Stockholm var därför betydligt surare än den för övriga Europa.

Vidare har Saudiarabiens upprepade löften om att öka oljeproduktionen har ej märkbart bromsat oljeprisets stegring.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,9 procent till 282 medan OMXS30-index sjönk med 1,6 procent till 918.

Omsättningen uppgick till 17,2 miljarder kronor.

Branschmässigt var nedgångarna breda.

Storbankerna pressades av ett svagt sektorsentiment på omvärldens börser. Deutsche Bank bedömer att de nordiska bankerna under det andra kvartalet möter utmaningar i form av stigande korta räntor och svaga kapitalmarknader. Banken justerar ned riktkurserna för de svenska storbankerna men står fast vid rekommendationen behåll för Handelsbanken, SEB och Swedbank samt rekommendationen sälj för Nordea.

Nordea föll med 3,3 procent till 85,60 kronor, SEB tappade 1,7 procent till 116,75 kronor och Swedbank föll 2,5 procent till 124,75 kronor.

Vidare i finanssektorn hade HQ Bank en tuff dag med en nedgång på 6,3 procent till 105 kronor.

I karusellen kring Telia Sonera går nu investmentbanken Carnegie ut med att man bedömer att sannolikheten att France Telecom ska köpa Telia Sonera fallit till 50 procent från att tidigare ha varit 70 procent. Analysen görs efter uttalandet från France Telecoms finanschef i förra veckan att bolaget kan komma att öka kontantdelen i budet men att utrymmet är "väldigt" begränsat. Banken tror också att ett bud från Telenor kan uteslutas.

Vidare skrev den franska tidningen La Tribune på måndagen att France Telecom hoppas kunna genomföra en affär den här veckan. Telia Sonera-aktien tappade för dagen 2,8 procent till 52,25 kronor.

Energibolagen hjälptes av uppgångarna i oljepriset.

Lundin Petoleum avancerade med 4,3 procent till 91 kronor medan West Siberian steg 3,7 procent till 8,40 kronor.

Stålbolaget SSAB steg efter att Goldman Sachs satt en riktkurs på 267 kronor för aktien. Investmentbanken bedömer att de höga stålpriserna är hållbara och rekommenderar köp för SSAB. Aktien steg 2,0 procent till 207,50 kronor.

Bland övriga mest omsatta var Ericsson ned med 3,8 procent till 68,80 kronor och H&M föll 1,3 procent till 336 kronor.

På affärsfronten meddelade Cyril på morgonen att budet på omvärldsbevakningsbolaget Cision återkallas efter att man inte lyckats köpa 90 procent av aktierna. Cision valde att inte kommentera utvecklingen då Nyhetsbyrån SIX kontaktade VD, Niklas Flyborg. Budet låg på 20 kronor per aktie, på eftermiddagen handlas aktien för 12,00 kronor vilket motsvarar en nedgång med 33 procent jämfört med förra veckans stängningskurs.

Textilåterförsäljaren Hemtex föll drygt 10 procent till 56,50 kronor. Aktien steg med 18 procent under torsdagens handel utan att några nyheter framkommit.

Impact Coatings fick sina beläggningsprocesser godkända från den kund som tidigare beställt två InlineCoater 300. En delbetalning på knappt 7 miljoner kronor har också gjorts. Aktien steg 7,5 procent till 44,70 kronor på beskeden.

Prospekteringsbolaget Gexco har tecknat en avsiktsförklaring med aktieägarna i Novel Mining i syfte att förvärva samtliga aktier i Novel Mining genom apportemission om 187,7 miljoner nya aktier i Gexco. Aktien var oförändrad vid 0,12 kronor på beskedet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?