1515

Räntor & valutor: Svenska räntor på fall

Europeiska marknadsräntor fortsatte ned under måndagens förmiddagshandel efter svagare statistik än väntat. Svenska räntor följde med i rörelsen.

Den svenska tioårsräntan noterades till 4,44 procent, ned 3 punkter, från torsdagens svenska stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten uppgick till minus 15 punkter (-16).

Förmiddagens Europastatistik bjöd på dystrare siffror än vad analytiker hade förutspått.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 101,3 i juni, jämfört med 103,5 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 102,5, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 94,7 från 97,3 månaden före, väntat var en nedgång till 96,3. Index över det aktuella läget sjönk till 108,3 från 110,1, väntat var en nedgång till 109,0.

IFO-ekonomen Gernot Nerb sa att oljepriset börjar bli en "växande börda" för Tyskland och att det var en stor faktor bakom nedgången i index. De höga energipriserna skadar företagens marginaler och dessutom dämpar den starka euron exporten. Vidare sa han att spekulationer kring en eventuell räntehöjning från ECB bidrog till nedgången och att en höjning av räntan inte vore särskilt klokt.

Jörg Krämer, chefsekonom på Commerzbank, skriver i en kommentar att nedgången inte beror på några särskilda faktorer utan är ett resultat av en nedgång i förväntningskomponenten, något som brukar vara fallet under en konjunkturavmattning. För första gången på länge har denna komponent sjunkit under sitt långsiktiga genomsnitt. Dessutom täcker denna komponent till stor del tillverkningsindustrin som brukar ligga före andra sektorer.

Normalt sett är statistiken på en sådan nivå att ECB normalt skulle ha sänkt räntan men på grund av inflationstrycket kommer ECB sannolikt att höja styrräntan I början av juli, enligt Jörg Krämer.

Financial Times skriver på måndagen att flera ledande europeiska företagsledare är oroade över en eventuell räntehöjning från ECB i juli. Företagen tror att en sådan åtgärd kan komma att kväva tillväxten och ytterligare stärka euron mot dollarn.

I en intervju med Market News International i helgen sa ECB-rådsledamoten Klaus Liebscher att ECB vara "tuff" med styrräntorna efter en möjlig räntehöjning i juli och att dagens inflationsnivå är "alamerande". Han sade också att en lägre tillväxt i sig inte är tillräckligt för att dämpa inflationen.

Dessutom sjönk även snabbestimatet över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) för euroområdet, till 49,5, jämfört med förväntade 50,7.

Prisindex steg till 67,4 från 64,4. Index över nya order sjönk till 48,5 från 49,8 medan sysselsättningsindex sjönk till 50,8 jämfört med 51,5 månaden före.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk till 49,1, jämfört med 50,5 månaden före. Analytiker hade väntat sig ett index på 50,2.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 49,5, jämfört med 50,6 månaden före. Analytiker hade väntat sig ett index på 50,5 i juni.

"Det var svagare siffror än väntat. Det är intressant att se att det bromsar in i Europa. Det drar ner förväntningarna på ECB", säger Nordeas analytiker Anders Eklöf till nyhetsbyrån Direkt.

Här hemma rapporterade Arbetsförmedlingen sin sedvanliga veckostatistik över arbetslösheten. Den visade att antalet arbetslösa ökade med 4.106 personer vecka 25 jämfört med veckan före och uppgick till 133.2287. Det innebär en minskning med 35.151 jämfört med samma vecka 2007.

På valutamarknaden försvagades euron något mot dollarn efter IFO-statistiken.

Sedan torsdagens svenska stängning, klockan 12.00, var dollarn relativt stabil kring 1,55 mot euron.

Kronan har samtidigt stärkts mot dollarn till 6,05 från 6,07 sedan torsdagens svenska stängning. Mot euron har kronan också blivit drygt 1 öre starkare.

Under eftermiddagen presenteras ingen tyngre statistik i USA. Även i Sverige och Europa väntas det bli lugnt under resten av dagen.

"Den stora händelsen i veckan är självklart Feds räntebesked på onsdag men också svenska siffror över detaljhandeln", säger Anders Eklöf.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?