1515

Asienbörser: Stigande oljepris tynger

De asiatiska börserna vände nedåt efter att oljepriset återigen vänt upp. Marknaden präglades även av förnyad oro om ytterligare nedskrivningar från de amerikanska storbankerna.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned 1,1 procent.

Världens största däcktillverkare Bridgestone föll med 3,1 procent. Orsaken är att olja är en av de viktigaste tillsatserna i däck. Det höga oljepriset förväntas minska Bridgestones vinst med så mycket som 32 procent.

Stängningnoteringar den 23 juni 2008
Index Förändring, procent
MSCI Asia-Pacific Index -1,1
Nikkei 225 -0,7
Topix Tokyo -0,6
Hongkongs Hang Seng -0,1
China Shanghai Composite -2,5
China Shenzhen Composite -1,9
Singapores STI -0,7
Sydkoreas Kospi -0,9
Taiwans Taiex -0,3
Indiens BSE Sensex -1,6
Biltillverkarnas aktier gick kräftgång under nattens handel efter en rapport om att priserna för andrahandsbilar i USA rasat 21 procent i maj jämfört med samma månad förra året.

Japans största biltillverkare Toyota föll 2,4 procent.

LG Electronics, som är Asiens näst största tillverkare av mobiltelefoner, tappade 2,7 procent i handeln.

Bankaktierna hade det fortsatt tufft efter nya varningar om nedskrivningar. I fredags presenterade UBS en rapport där de utgår från att Citigroup kommer att tvingas till nedskrivningar på ytterligare 8,7 miljarder dollar, vilket kan adderas till de 42 miljarder i nedskrivningar de redan tvingats till.

Japans största bank Mitsubishi UFJ Financial Group föll 1,5 procent.

Australia & New Zeeland Banking Group var ned 1,9 procent.


Innehåll från SPPAnnons

1 av 5 anställda är felförsäkrad – så säkrar du att det blir rätt

SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.

Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som en femtedel av alla anställda är felförsäkrad. Det är heller ingen hemlighet att många som administrerar de anställdas tjänstepensioner upplever att hanteringen kan vara komplicerad. SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att förenkla administrationen.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

”Lova runt och hålla tunt” sänker förtroendet för dig som arbetsgivare direkt, även när det gäller frågor som pension. Därför är det viktigt att dokumentera överenskommelser för pension och andra förmåner. Särskilt i de fall då företaget saknar generella pensionspolicyer. Se också till att dessa dokument inte lämnar utrymme för tolkning och att de finns tillgängliga både för de som administrerar lön, pension och andra förmåner och för de anställda.

– Och låt för allt i världen inte dessa dokument bli en skrivbordsprodukt som samlar damm, säger Shoka Åhrman.

Du måste aktivt tillämpa överenskommelserna i samband med administration av pensionen för att de inte ska bli just tomma löften.

– Kanske lovade du den nyanställde chefen att en specifik förmån ska vara pensionsgrundande? Ja, då måste du aktivt se till att det kommer med i underlaget också.

Optimera pensionsadministrationen

Uppfattningar om att pension är komplicerat och tidskrävande kommer oftast ifrån otydlighet eller icke värdeskapande uppgifter, så se till att minska bruset i pensionsadministrationen. Det behöver finnas en tydlighet i informationsflödet mellan chefer, HR och administratörer i pensionsfrågan.

– Istället för att befästa att något är svårt bör vi fokusera på lösningar som gör det enkelt, menar Shoka Åhrman och fortsätter:

– Förutom god kommunikation och tydlig ansvarsfördelning är användarvänliga verktyg centrala för att spara tid och minska risken för manuella fel och förseningar.

Se till att den som ska utföra själva pensionsadministrationen har tillgång till enkla digitala tjänster och verktyg. På så vis kan ni skapa förutsättningar för att spara tid och undvika onödiga kostnader.

– Kom också ihåg att lika enkelt som det är för dig som arbetsgivare att ha koll ska det vara för dina anställda. Självklart ska även de ha tillgång till enkla digitala tjänster för att få en bra överblick av sin framtida pension.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?