Affärsadvokaten ställer svenska bolag mot väggen

De företag som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter riskerar sitt varumärke och sin verksamhet.
Det är SOS-Barnbyars nye ordförande, affärsadvokaten Michael Karlsson, säker på.
För honom själv blev engagemanget i humanitära frågor en parallell karriär när kicken av att göra bra affärer inte räckte.

Det var ingen som jublade när Michael Karlsson började lobba för att hans arbetsplats, advokatbyrån Mannheimer Swartling, skulle börja intressera sig för mänskliga rättigheter. Några av kollegerna tittade upp ett slag, men återgick snabbt till sina sysslor.

Men Michael Karlsson var övertygad. Och så länge han skötte sitt jobb på byrån var det ingen som brydde sig om hans små sidoprojekt.

I dag är läget annorlunda. Michael Karlsson är ansvarig för byråns pro bono-arbete (pro bono är latin och betyder för den goda sakens skull), och den goodwill som skapas främjar både affärsverksamheten och firmans image. Det är just engagemanget i mänskliga rättigheter och socialt ansvarstagande som lyfts fram när nya unga jurister ska rekryteras.

”Jag ser att de här frågorna intresserar unga människor. De unga jurister vi anställer är mellan 25 och 30 år. De är väldigt jagfixerade och undrar vad arbetsgivaren kan göra för dem och inte tvärtom. Samtidigt har de en härlig inställning och frågar oss vad vi gör pro bono. Det verkar vara viktigt för dem”, säger Michael Karlsson.

Kunskapen om mänskliga rättigheter är emellertid ganska bristfällig bland de flesta jurister eftersom endast ett par poäng under juristutbildningen ägnas åt ämnet. Därför har Michael Karlsson startat en internutbildning för alla byråns jurister så att de ska vara väl pålästa när de ger sina klienter råd.

Och kunskapen behövs. När konsumenternas medvetenhet om varors tillkomst och ursprung ökar, blir frågor som socialt ansvar, etiskt uppförande och mänskliga rättigheter allt viktigare. Få människor vill längre bära kläder som har tillverkats under tvivelaktiga förhållanden. Konsumentmakten är stor och informationen färdas blixtsnabbt. Ett snedsteg kan pulvrisera ett varumärke på bara några månader.

”Se bara på konsultbyrån Arthur Andersen, som inom loppet av tre månader tappade sitt varumärke”, säger Michael Karlsson.

Arthur Andersen var inblandat i Enron-skandalen och konkursen i Worldcom 2002.

Ett annat exempel är oljebolaget Shell som i mitten av 1990-talet fick hård kritik för sitt sätt att agera i Nigeria, där utvinningen av olja tvingade lokalbefolkningen att flytta och orsakade miljöförstöring i Nigerdeltat.

”I dag tänker de annorlunda. Det kan jag garantera. Det är tveklöst fler företag som intresserar sig för mänskliga rättigheter, allt fler har börjat förstå sprängkraften i frågan”, säger Michael Karlsson.

Det gäller dock att få företagen att inse att det finns pengar att tjäna på att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, konstaterar han.

Arbetet betraktas fortfarande främst som en kostnad, på samma sätt som när miljöfrågorna först var på tapeten. I dag anses det som oseriöst att inte ta miljöhänsyn.

”Om 20 år kommer frågan om mänskliga rättigheter att vara lika viktig för människor och företag som miljöfrågan är i dag”, säger han.

Michael Karlsson har alltid varit intresserad av humanitära frågor, men arbetar som ­affärsjurist med företagsöverlåtelser som specialitet. En dag för tio år sedan såg han en artikel i tidningen Advokaten om att ­Advokater utan gränser skulle starta en gren i Sverige. Bland initiativtagarna fanns kända jurister som förre jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström och advokaterna Thomas Bodström och Louise Bjurwill. Michael Karlsson anslöt sig till dem.

”Det kändes enahanda att bara vara i en värld där man i och för sig får en kick av att göra bra affärer, men där det man gjorde till syvende och sist inte betydde så mycket. Här kunde man göra en verklig skillnad.”

Dessutom uppskattade han sina nya bekantskaper.

”Det är enormt uppfriskande att träffa andra människor än dem man träffar i affärslivet. De är trevligare och har andra värderingar. Många i affärslivet är så fokuserade på att de ska göra resultat, de är så pressade av siffror och kvartalsrapporter att de inte har utrymme för mycket annat.”

Efter fem år i styrelsen för Advokater utan gränser gick Michael Karlsson vidare till Amnesty Business Group, en under­organisation som arbetar för att få företagen att börja tillämpa de konventioner som finns om mänskliga rättigheter.

”Det finns oerhört mycket att göra i svenska koncerner som har dotterbolag och tillverkning i de länder där man ofta bryter mot mänskliga rättigheter.”

Michael Karlsson har också suttit i styrelsen för SOS-Barnbyar, där han blev ordförande i vintras. Arbetet med mänskliga rättigheter har ibland tagit vändningar som är mycket fjärran från vardagen på advokatbyrån.

När han senast var i Bolivia för att inviga en ny barnby i en förort till La Paz, utbröt oroligheter med skottlossning på gatorna. Michael Karlsson och hans sällskap sökte skydd i en barnby, men tvingades lämna området eftersom de i egenskap av västerlänningar utgjorde en säkerhetsrisk.

De skickades vidare till ett ungdomscent­rum, men fick inte stanna där heller. Så småningom lyckades de ta sig till hotellet där de blev strandsatta en hel vecka medan gatorna barrikaderades och dynamiten smällde utanför.

Svenska UD vägrade hämta hem sina medborgare och hänvisade dem i stället till italienska ambassaden eftersom Italien var ordförandeland i EU. Italienarna var totalt oförstående när Michael Karlsson ringde.

”De sa: Vad? Varför ska vi ta ansvar för er? Ni är ju svenskar. Så småningom fick vi hjälp hem av tyska ambassaden. Jag förstår hur de som var med om tsunamikatastrofen kände det när de inte fick hjälp av UD.”

Fotnot: Advokater utan gränser organiserar advokater som arbetar för de grundläggande mänskliga rättigheterna över hela världen och bistår advokater vars självständighet ifrågasätts eller utsätts för påtryckningar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?