Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre uppgångar när handeln i Europa inleds på måndagen med stöd av USA och Asien.


Börserna i New York slutade blandat på fredagen men marginellt högre än de nivåer som var vid den europeiska stängningen. Något lägre inflationssiffror än väntat och uppgångar för teknik och råvaruaktier balanserade ett Michigan Index som visade att konsumenterna fortfarande är under press.

Dow Jones slutade 0,1 procent ned medan S&P 500 var 0,2 procent högre. Nasdaq Composite avancerade 0,6 procent med stöd av en 5,7 procentig uppgång för Dell som rapporterat ett bättre resultat än väntat.

I Asien var det stigande marknader under natten. Teknikaktier som Sony och Canon gick i spetsen för uppgångarna efter den positiva utvecklingen för sektorn i USA. Nikkei 225 slutade 0,7 procent upp.

För svensk del handlas Ericsson för första gången efter sammanläggningen av aktier 1:5. Till följd av bolagets nyemission år 2002 ökade antalet aktier från cirka 8 miljarder till över 16 miljarder aktier. Efter den nya sammanslagningen kommer antalet aktier i bolaget vara 3,2 miljarder. De depåaktier som handlas på Nasdaq till tidigare förhållande 10:1 kommer att återställas till 1:1.

Nya uppgifter kring France Telecoms eventuella uppköp av Teliasonera har kommit. Enligt Wall Street Journal är investmentbanken Perella Weinberg Partners en av de firmor som fått uppdraget att agera rådgivare till France Telecom

Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för Axis aktie till minska från tidigare öka, men behåller sin riktkurs på 110 kronor. Vidare har Handelsbanken upprepat sin rekommendation minska på SKF efter bolagets kapitalmarknadsdag i förra veckan samt efter möte med distributörer och konkurrenter till bolaget. Det framgår av två analyser daterade den 30 maj.

JP Morgan har inlett bevakningen av Teliasonera och Astrazeneca och har satt rekommendationen neutral på båda aktierna.

Rottneros kan tyngas av att Dagens Industri i måndagens upplaga i en analys rekommenderar sälj av aktien. Det var länge sedan massaproducenten Rottneros visade vinst och det kommer att dröja innan det händer igen. skriver tidningen.

Råoljan handlas runt 127 dollar per fat på Nymex nu under morgonen och har därmed återhämtat sig efter att varit så lågt som 124:67 dollar per fat som lägst under fredagen. En storm som stängt två terminaler i Mexiko och att dollarn tappat mot euron låg bakom återhämtningen.

På måndagens agenda finns från USA bygginvesteringar och ISM index för maj som båda publiceras klockan 16.00. ISM väntas har sjunkit till 48,5 från 48,6, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Senare i veckan kommer mer tunga siffror från USA. På onsdag publiceras även ISM för tjänstesektorn och på fredag, när Stockholmsbörsen håller stängt för firande av nationaldagen, släpps den viktiga månadssiffran över sysselsättningen i maj.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?