Stockholmsbörsen: Bankerna sänkte börsen

Stockholmsbörsen handlades ned på måndagen med bankerna som främsta sänken efter förnyad oro i sektorn. Starkare USA-statistik än väntat lyckades inte få börsen att resa sig och förra veckans låga handelsaktivitet höll i sig.

"Det känns som att vi redan är på väg in i sommardvalan. Stora investerare vågar varken köpa eller sälja. Även om vissa aktier anses billiga så råder fortsatt nervositet kring utvecklingen i USA", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30-index 0,9 procent ned till noteringen 995,6. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor.

Index över planerna hos en lång rad inköpschefer inom den amerikanska tillverkningsindustrin kom in bättre än väntat för maj månad, vilket borde ha kunnat ge börsen ett lyft. Prisindex ökade dock mer än väntat.

"Marknaden svarade dåligt på ISM-siffran. Att priskomponenten var högre än väntat kan tolkas som ett inflationstecken och det håller ned en större rekyl uppåt", säger den mäklare Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Bank- och finansbolagen var den sektor som gick sämst både i Stockholm och i Europa. Humöret var sänkt sedan det brittiska bolåneinstitutet Bradford & Bingley vinstvarnat och bekräftat att det tar in nytt kapital genom att ett amerikanskt riskkapitalbolag köper en betydande andel i bolaget. Samtidigt kommunicerade Bradford & Bingley att marknadsförhållandena har förvärrats och att antalet missade kundbetalningar ökat.

Bradford & Bingleys aktie backade 24,1 procent i London och andra finansbolag drogs med i fallet. Bland dem som drabbades värst fanns HBOS som rasade 14 procent i den tidiga handeln, vilket fick bolaget att upprepa sin prognos. Men trots den upprepade prognosen sjönk aktien 10 procent.

Bland de svenska bankerna förlorade Swedbank 2,9 procent till 144 kronor, Nordea 1,4 procent till 96:16 kronor, Handelsbanken 1,5 procent till 164:50 kronor och SEB 2,2 procent till 133 kronor.

Ericsson backade 2,0 procent till 80 kronor. Aktien handlades för första gången efter sammanläggningen av aktier 1:5. Till följd av bolagets nyemission år 2002 ökade antalet aktier från cirka 8 miljarder till över 16 miljarder aktier. Efter den nya sammanslagningen kommer antalet aktier i bolaget vara 3,2 miljarder.

Delar av verkstadssektorn klarade sig relativt väl. Atlas Copco steg 0,9 procent till 107:25 kronor och Sandvik steg 0,5 procent till 103:50 kronor.

Teliasonera stängde oförändrat på 54:50 kronor trots nya uppgifter kring France Telecoms eventuella köp av bolaget. Enligt Wall Street Journal är investmentbanken Perella Weinberg Partners en av de firmor som fått uppdraget att agera rådgivare till France Telecom vid ett eventuellt bud.

Rottneros pressades av en säljrekommendation i måndagens utgåva av Dagens Industri. Tidningen skrev att det var länge sedan massaproducenten visade vinst och det kommer att dröja innan det händer igen. Aktien backade 7,1 procent till 1:82 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?