Stockholmsbörsen: Nedgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar fortsatt nedgång när handeln i Europa inleds på torsdagen efter svaga börser i både USA och Asien.

I New York var det nedåt på onsdagen även om säljtrycket minskade något under de sista timmarna av handelsdagen efter att Morgan Stanley och Goldman Sachs vänt upp. Dow Jones slutade 1,1 procent lägre, S&P 500 tappade 1,0 procent och Nasdaq Composite sjönk med 1,1 procent.

För andra handelssessionen i rad föll finansaktier och denna gång var de regionala bankerna speciellt svaga sedan investerarna börjat oroa sig för att kreditkrisen inte bara ska slå mot de stora investmentbankerna. Det som bedömare bland annat talade om var att de stora aktörerna kan komma att tränga undan de mindre när det gäller kapitalanskaffning.

Cincinnati-baserade Fifth Third Banccorp rasade med 27 procent efter att bolaget meddelat att det ska get ut preferensaktier till ett värde av 1 miljard dollar och samtidigt sänkte utdelningen med 66 procent. Salt Lake Citys Zions tappade 4 procent i spåren av tisdagens fall på dryga 10 procent då banken varnade för ökade kreditförluster och svag bolånemarknad.

De större investmentbankerna klarade sig bättre. Morgan Stanley ökade 0,3 procent efter att under onsdagen redovisat ett resultat som visserligen minskade med 60 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare, men som överträffade analytikernas förväntningar. Lehman Brothers, som rapporterande en storförlust i början på veckan, var 1,4 procent ned och Goldman Sachs som på tisdagen slog marknadens förväntningar ordentligt avancerade 1,9 procent.

Sentimentet sänktes även av att hedgefondchefen John Paulson, som är en av dem som gjort störst vinster i kreditkrisen, på en konferens i Monaco enligt Financial Times sagt att de värsta konsekvenserna av kreditkrisen ligger framför oss. John Paulson sade bland annat att de kreditrelaterade förlusterna kan komma att uppgå till 1.300 miljarder dollar jämfört med de hittills redovisade förlusterna på 380 miljarder dollar.

På de asiatiska marknaderna har nedgångarna fortsatt under natten och pressades dessutom ytterligare av att dollarn försvagats då investerare skruvade ner sina förväntningar ytterligare om räntehöjningar från Federal Reserve senare i år. Nikkei 225 backade med 2,2 procent och Shanghai Composite Index hade vid 8-tiden fallit med hela 5,4 procent.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. Några rekommendations- och riktkursförändringar har kommit. Credit Suisse har återupptagit bevakningen av SSAB och sätter rekommendationen outperform. Riktkursen är 310 kronor och kan jämföras med onsdagens slutkurs för SSAB A på 196:50 kronor.

SKF har fått rekommendationen sänkt till sälj från tidigare köp av ABN Amro med riktkursen 91 kronor. Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Stora Enso till underperform från att tidigare ha haft rekommendationen behåll. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för West Siberian till köp från neutral.

Skistar har kommit med sin rapport för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Resultatet före skatt ökade till 203 miljoner kronor från 197 miljoner under samma kvartal ett år tidigare. Omsättningen steg med 9 procent.

Torsdagens agenda bjuder på detaljhandelssiffror från Storbritannien för maj klockan 11.30. Från USA kommer statistik i form av antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, kommer relativt tunga siffror i form av Philadelphia Feds Index och ledande indikatorer. I örigt håller Telenor, som visat visst intresse för Teliasonera, kapitalmarknadsdag under hela dagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?