USA-börser: Banker tynger indexen

USA-börserna inledde onsdagens handel vikande. Bankerna tog på nytt täten nedåt i spåren av Goldman Sachs dystra prognos att kreditkrisen i sektorn fortsätter in på nästa år.

Morgan Stanleys delårsrapport för det andra kvartalet lyckades heller inte övertyga investerarna. Ett svagt resultat från Fedex sänkte stämningen på börsen ytterligare.

"Det kommer helt enkelt att vara tufft för aktier ett tag. Det är inget gynnsamt klimat för vinsttillväxt", kommenterade strateg för Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average-index var efter drygt en timmes handel ned med 1 procent till 12.040. S&P 500-index sjönk 1,1 procent, medan Nasdaq Composite tappade 1,2 procent.

Omsättningen låg på 250 miljoner aktier på New York- börsen och på 400 miljoner på Nasdaq-börsen. Apple, Goldman Sach, RIM och GE var de mest omsatta aktierna i den tidiga handeln.

Makrofronten på onsdagen var lugn, utan någon viktigare statistik. Dollarn stärktes något mot euron och räntorna var marginellt ned. Den tioåriga statsobligationen noterades på 4,18 procent, ned 2 punkter jämfört med tisdagen.

Banker och finansbolag var på nytt i fokus.

Under tisdagen hamnade sektorn under press efter att Goldman Sachs förutspått att den amerikanska bankkrisen kommer att hålla sig till i början på 2009 och att 65 miljarder dollar i färskt kapital torde behövas för att kompensera för nedskrivningar och kreditförluster.

Morgan Stanley blev på onsdagen den tredje finansjätten efter Lehman och Goldman Sachs att presentera resultatsiffror. Vinsten blev visserligen något högre än väntat, men visade på en nedgång på nära 60 procent jämfört med i fjol. Investmentbankens intäkter blev lägre än marknaden hade räknat med och aktien sjönk med nära 5 procent.

Andra förlorare bland de tunga spelarna på New York- börsen var Bank of America och JP Morgan, ned 3 respektive 2 procent.

Även regionalbankerna gick fortsatt svagt efter att regionalbanken Zions på tisdagen flaggat för ökade kreditförluster från en svag bolånemarknad. Zions, som är verksam i västra USA, tappade 6 procent i spåren av tisdagens fall på dryga 10 procent.

Fifth Third, också det en regionalbank, dalade med 16 procent efter nyheten om en nyemission för att dra in nytt kapital. Därutöver sänks utdelningen med nära 70 procent.

Den amerikanska rapportsäsongen har så smått inletts och Fedex tappade 3,5 procent efter sina resultatsiffror. Transportjätten har inte lyckats kompensera sig för stigande bränslepriser och vinsten blev lägre än marknaden hade räknat med, exklusive en nedskrivning för Kinko.

Fedex räknar vidare med ett "mycket svårt" affärsklimat framöver.

Mot strömmen gick flera läkemedelsbolag, med Pfizer i täten.

Aktien handlades 2 procent högre efter att bolaget nått en uppgörelse med indiska Ranbaxy, som skjuter upp lanseringen av en generika till Lipitor i 20 månader. Det torde ge Pfizer ytterligare 12 miljarder dollar i intäkter från Lipitor.

På Nasdaq-börsen tyngde Apple, Google, Cisco och Intel. Medan framförallt RIM gav stöd.

Apple sjönk nära 1 procent, trots en höjd riktkurs hos Morgan Stanley.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?