Teknisk analys: Nu är det ont om goda nyheter

Den gångna veckans blygsamma återhämtning har inte övertygat. Köparna är få och det är ont om positiva indikationer på börsen.

Börsen har som man kunde förvänta sig på förhand återhämtat sig något den gångna veckan. Det är dock en stukad börs som mäktat med att släpa sig upp en bit från översålda nivåer. Under de små rörelserna för OMXS30-index döljer sig en slagig handel under handelsdagarna och en blandad utveckling på sektornivå. Det är tydligt att osäkerheten är stor och även om en uppgång framstår som det mest sannolika alternativet på kort sikt, främst med tanke på hur mycket börsen fallit den senaste månaden (minus 6,5 procent), känns läget inte optimalt för att inleda nya köppositioner.

Flera negativa indikationer har kunnat observeras den gångna veckan. En rad översålda aktier som ”borde” ha rekylerat upp, ser i stället ut att bara ha tagit en paus inför fortsatta nedgångar. Det handlar om aktier som till exempel JMPeabSCAKungsledenn skedde under låg omsättning och aktier som ABBAlfaAtlas Copco kan visa sig vara förrädiska.

rre eventuellt också Ericsson räknas in. Kursen tilltog visserligen under gårdagens uppgång, men låga volymer visar att intresset från investerarna varit svalt i kursbotten de föregående dagarna. För övrigt har sektorerna it och verkstad följts åt vad gäller tidpunkter för trendvändningar, detta gäller både kurstoppen under juli i fjol och kurstoppen i maj i år.

Den positiva vågskålen väger lätt även denna vecka. En sektor där riskviljan har överträffat alla förväntningar är energi. Sektorn har rusat hela 40 procent de senaste tre månaderna, utav vilka sju har kommit den senaste veckan. Hög omsättning kan observeras i veckans kursbotten för de amerikanska bankerna, vilket tyder på att köparna finner aktierna köpvärda där. En snabb återhämtning, lik den efter kursbotten i mars, har tyvärr uteblivit.

Min inställning till börsen är neutral just nu, nedgången från toppen den 19 maj har helt enkelt nått för långt, samtidigt som nya sektorer visat svaghet, för att ett långsiktigt positivt scenario ska kännas helt trovärdigt. Är man exponerad mot börsen bör man vara på sin vakt och vara noga med att inte låta enskilda förluster skena iväg.

tningen uteblev dock och risken har ökat. Bevaka stop-loss för positionen noga. En aktie som i stället visat styrka och som har en låg korrelation med börsen i övrigt är Net Insight. Trenden är stigande och aktien är intressant så länge som den håller sig över stödet vid 5,70 kronor. Bryter kursen upp över motståndet vid 6,40 kronor, ligger vägen öppen för en fortsättning mot nivåer kring sju kronor.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?