Stockholmsbörsen: Mindre uppgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en lätt positiv öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen. Stöd kommer främst från att USA-börserna återhämtat sig något efter den europeiska stängningen på måndagskvällen.


I New York slutade de tre ledande indexen blandat på måndagen sedan aktiemarknaden återhämtat en svag inledning efter att oljepriset fallit tillbaka från ett intradagsrekord på nära 140 dollar per fat. Dow Jones backade för första gången på tre dagar och slutade 0,3 procent lägre, S&P 500 var oförändrad medan Nasdaq Composite steg med 0,8 procent.

Den hårt pressade finanssektorn vars branschindex tappat nära 6 procent bara under juni handlades upp. Lehman Brothers steg med 5,4 procent efter att bolaget i samband med sin ordinarie rapport bekräftat den förlust om 2,8 miljarder dollar som prognostiserades i samband med förra veckans meddelande om en nyemission. Det var den första förlusten som Lehman Brothers har gjort som ett börsnoterat bolag. Goldman Sachs och Morgan Stanley som båda rapporterar denna vecka avancerade 2,1 respektive 3,1 procent.

"Det har varit några som signalerat att vi har kommit igenom det värsta. Men ingen har sagt det rakt ut än", sade Marc Pado, strateg på Cantor Fitzgerald, till Wall Street Journal.

Marknaderna i Asien har varit mixade under natten sedan oljepriset varit fortsatt volatilt samtidigt som uppgången på Wall Street gav stöd. Nikkei 225 slutade oförändrad och hölls tillbaka av att yenen stärkts något från att under måndagen handlats på fyramånaderslägsta mot dollarn. I Kina var det fortsatta nedgångar och Shanghai Composite index hade vid 8-tiden fallit med 1,5 procent vilket innebar att indexet nu tappat 54 procent sedan toppnoteringen i oktober förra året.

För svensk del kan Sandvik påverkas av att Dagens Industri i tisdagens upplaga skriver att nickelpriset har sjunkit ytterligare och det sätter press på Sandviks prognos om en negativ resultateffekt om cirka 100 miljoner kronor under det andra kvartalet.

"Det kommer sannolikt att bli 150 eller 200 miljoner kronor", säger Jan Lissåker, chef för investerarrelationer på Sandvik, till Dagens Industri.

Volvo Lastvagnar går för närvarande på högvarv. Det säger Staffan Jufors, Volvo Lastvagnars vd, i en intervju med Dagens Nyheter i tisdagens tidning. Även Dagens Industri har på tisdagen en artikel med Staffan Jufors där han uppger att Volvo tror på en fortsatt uppgång.

France Telecom har gett mer tid till Teliasonera att fundera över det indikativa budet. Det skriver Financial Times på tisdagen. Teliasonera har enligt tidningen inte gett några signaler på förhandlingsvilja och France Telecom vill markera, genom att ta bort den bortre tidsgränsen, sin vänliga inställning i närmandet av Teliasonera.

Goldman Sachs har tagit upp bevakningen av tre av de större svenska fastighetsbolagen och investmentbankens hållning är avvaktande. Såväl Kungsleden, Fabege som Hufvudstaden ges rekommendationen neutral/avvakta.

Lehman Brothers har tagit upp bevakning på MTG:s intressebolag CTC Media genom att sätta rekommendationen övervikt. MTG äger cirka 40 procent av CTC Media.

På tisdagens agenda finns från Europa det tyska ZEW- indexet för juni, som släpps klockan 11.00 och väntas sjunka till -42,5 från -41,4 i maj, enligt Bloomberg News prognosenkät. Det blir även KPI- statistik från Storbritannien, där inflationen väntas ha stigit till 3,2 procent i maj från 3,0 procent i april.

Från amerikanskt håll bjuds det på en tung eftermiddag, som inleds klockan 14.30 med bostadsbyggande i maj, som väntas ha sjunkit med 5,0 procent från i april och PPI där analytikerna räknar med stigande energipriser pressar upp prisökningarna till 6,8 procent i årstakt i maj. Samtidigt släpps även bytesbalans för det första kvartalet och Goldman Sachs lämnar sin rapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Klockan 15.15 är det dags för statistik över industriproduktionen och kapacitetsutnyttjandet i maj, där produktionen väntas ha stigit med 0,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?