Stockholmsbörsen: Ericsson visade styrka

Stockholmsbörsen handlades upp under tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Verkstadsbolagen ledde uppgången tillsammans med Ericsson. Bankerna återhämtade sig efter positiva amerikanska rapporter i sektorn.

"Investerare börjar köpa europeiska verkstadsaktier igen, under en tid har de mer köpt amerikanska bolag. Banksektorn har kommit tillbaka lite efter positiva uttalanden från Lehman Brothers på måndagen och det gav stöd att Goldman Sachs kom med en bättre rapport än väntat", säger en mäklare till nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde steg OMXS30-index 1,0 procent till noteringen 956,9. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

"Index rörde sig nära 960-nivån vid några tillfällen. Det där området är viktigt att vi bryter igenom för det indikerar att marknaden ska upp mot nivån 995-1.000 igen", säger den mäklare Direkt talat med.

Börsindex letade sig upp mot 960-nivån i kölvattnet av att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs offentliggjort sina siffror för det andra kvartalet. Uppgången bröts dock hastigt sedan siffror över de amerikanska producentpriserna i maj visat sig vara något högre än väntat.

"Statistiken tog ut lite av den väldigt positiva rapport Goldman Sachs kom med", säger mäklaren.

Verkstadsbolagen ledde uppgången i Stockholm. Sandvik steg 2,4 procent till 97,50 kronor, Atlas Copco ökade 2,3 procent till 101,50 kronor och Volvo var upp 1,4 procent till 89,25 kronor. Under de senaste veckorna har sektorn generellt handlats ned i takt med det kraftigt stigande oljepriset.

För de svenska storbankerna, som varit i fokus under en tid i den allmänna finansturbulensen och efter oro kring utvecklingen i Baltikum, var det överlag uppgångar. SEB steg 0,6 procent till 126,75 kronor och Swedbank ökade 1,1 procent till 138 kronor.

Ericsson steg för andra dagen i rad och avancerade 3,0 procent till 74,70 kronor. Innan måndagens öppning hade aktien dock backat under sju handelsdagar i rad med totalt 13 procent.

Elekta fortsatte uppgången efter bolagets överraskande starka rapport på måndagen och steg med 1,9 procent till 119,50 kronor. På måndagen var aktien upp nära 9 procent.

Telia Sonera var dagens näst mest omsatta aktie men bolaget stängde oförändrat på 56:50 kronor. France Telecom har gett mer tid till Telia Sonera att fundera över det indikativa budet, enligt Financial Times. Telia Sonera upprepade att budet är för lågt.

Broströms ökade 5,9 procent till 46,50 kronor med stöd av att det danska rederiet D/S Torm höjt sin prognos för innevarande år.

Wedins, som meddelade att det inleder ett samarbete i Norden med det italienska lyxvarumärket Tod's, ökade 11,4 procent till 2:84 kronor.

Teligent rusade 32,4 procent till 49 öre sedan det blivit känt att förhandlingen angående det sista av bolagets stora problemprojekt nu är avslutad. Därmed bedömer ledningen möjligheten att finna en långsiktig finansieringslösning som god.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?