New York: Goldman och oljan väntas ge uppgång

Terminerna indikerar uppgångar när handeln i New York inleds på tisdagen efter ett sjunkande oljepris och sedan Goldman Sachs överträffat förväntningarna med sin rapport. Statistik dämpade dock uppgången något.

Goldman Sachs steg med 2,1 procent i förhandeln efter att investmentbanken redovisat sin rapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Resultatet på 4:58 dollar per aktie var visserligen 7,1 procent lägre än samma kvartal för ett år sedan men överträffade analytikernas snittestimat på 3:42 dollar enligt Thomson Financials prognossammanställning. Även omsättningen blev betydligt bättre än väntat.

"Med tanke på de svåra marknadsförhållandena är vi särskilt nöjda med att kunna presentera ett så pass starkt resultat för det andra kvartalet", skriver bankens ordförande och vd Lloyd C. Blankfein i rapporten.

Ytterligare stöd till marknaden kom dels från att oljepriset handlats till runt 133 dollar per fat under tisdagen efter att på måndagen handlats så högt som nära 140 dollar per fat. Dessutom finns en artikel i Wall Street Journal om att Fed inte verkar se några övertygande skäl om att räntan behöver höjas innan hösten, om inte inflationsutsikterna försämras markant.

En timme före öppningen kom statistik som visade att producentpriserna i USA steg med 1,4 procent i maj, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 7,2 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga med 1,0 procent jämfört med månaden före, och stiga med 6,8 procent jämfört med samma månad 2007, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos. Marknadsreaktionen blev att indexterminerna tappade lite av tidigare uppgångar.


Noteringar kring klockan 15.00

Terminen för Dow Jones +0,595%
Terminen för S&P 500 +0,772%
Terminen för Nasdaq +0,628%
2-åriga USA-räntan -0,116, till 2,915%
10-åriga USA-räntan -0,059, till 4,207%
Olja, US WTI -1:31 USD, till 133:30 dollar per fat
Olja, Brent -1:64 USD, till 133:07 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?