1515

Stockholmsbörsen: Uppgång med stöd av Asienbörserna

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en lätt positiv öppning när handeln i Europa inleds på måndagen. Stöd kommer från att USA-börserna utökade sina uppgångar efter den europeiska stängningen på fredagskvällen och klart stigande marknader i Asien.

I New York steg aktiemarknaden ordentligt på fredagen och de tre ledande indexen slutade kring dagshögsta. Ett fallande oljepris och KPI-siffror som visade att inflationen ändå var under kontroll gav stöd till marknaden.

Dow Jones steg med 1,4 procent och avslutade därmed veckan 0,8 procent upp. S&P 500 avancerade 1,5 procent och Nasdaq Composite ökade 2,1 procent.

"Tillbakagången för oljepriset lättade verkligen marknaden", sa Douglas Peta, strateg på J&W Seigman & Co, till Wall Street Journal.

Finanssektorn var åter i fokus och efter en nedgång för sektorindexet inledningsvis vände det upp i den senare handeln och slutade 1,4 procent högre. Wachovia tillhörde de svagare med ett fall på 5,8 procent medan Lehman Brothers som lett marknaden lägre under tidigare handelssessioner rekylerade upp med hela 14 procent.

Även i Asien har det varit positivt under natten med uppgångar för framför allt exportbolagen sedan oljepriset fortsatt att tappa och efter att yenen föll till fyramånaderslägsta mot dollarn. Nikkei 225 slutade 2,7 procent upp.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt på morgonen. Några rekommendationsförändringar har dock kommit. Morgan Stanley har tittat närmare på de svenska bankerna och sänkt rekommendationen för Swedbank till jämvikt från tidigare övervikt med riktkurs 159 kronor från tidigare 209 kronor. Vidare har Morgan Stanley sänkt riktkursen för SEB till 146 kronor från tidigare 168 kronor och upprepat jämvikt.

Kaupthing har höjt sin riktkurs för Telia Soneras aktie till 56 kronor från tidigare 53 kronor.

Råoljan kostar på måndagsmorgonen under 134 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Bakom nedgången för oljan ligger att Saudiarabien, världens största oljeexportör, signalerat att de ska höja sin produktion.

På måndagens agenda finns en rapport från Elekta klockan 13.00. Även hårt pressade Lehman Brothers redovisar sin rapport, men investmentbanken spådde så sent som för en vecka sedan att förlusten för kvartalet kommer att bli 2,8 miljarder dollar.

Senare i veckan, på tisdag, släpper Goldman Sachs sina kvartalssiffror och på onsdag är det Morgan Stanleys tur. Onsdagen är även tung för svensk del med rapporter från H&M och RNB samt att Prospera på riksbankens begäran presenterar sin kvartalsvisa enkät över inflationsförväntningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?