1515

Räntor & valutor: Svensk ränteuppgång

De svenska marknadsräntorna steg 6- 10 punkter på måndagen, med störst uppgångar i kortare löptider. På valutamarknaden försvagades dollarn och kronan gick starkt. Samtidigt steg oljepriset till nya rekordhöga nivåer just under 140 dollar per fat.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg 6 punkter till 4,54 procent, medan den tyska tioårsräntan steg 4 punkter till 4,66 procent. Räntedifferensen minskade därmed till -12 (-14).

Analytiker hänförde den europeiska ränteuppgången i den korta änden till att den definitiva inflationen i euroområdet i maj kom in på 3,7 procent, vilket var aningen högre än förväntningarna på 3,6 procent, som också var vad som preliminärt angavs. Inflationsnivån var därmed den högsta på 16 år.

"Marknaden strukturerar om för högre räntor för centralbanker, särskilt från ECB", sade Patrisk Jacq, räntestrateg vid BNP Paribas i Paris, till Bloomberg News.

Även hökaktiga uttalanden från ECB-företrädare bidrog till den europeiska ränteuppgången. Bland annat sade vice ECB- chefen Lucas Papademos att accelererande löneökningar är ett tecken på att en högre inflation kan hålla på att få fotfäste i euroområdet.

"Det implicerar inte nödvändigtvis att andrahandseffekter uppstår, men det är en indikation på ett tilltagande inhemskt inflationstryck", sade han.

Här hemma visade SCB:s småhusbarometer att småhuspriserna var oförändrade under perioden mars till maj jämfört med närmast föregående tremånadersperioden. På ett år har priserna stigit med sex procent.

USA-räntorna steg rejält på fredagskvällen med stigande börser för att sjunka tillbaka något under måndagen.

Jämfört med fredagens svenska stängning steg den amerikanska tvåårsräntan 8 punkter till 3,92 procent medan tioåringen var upp 6 punkter till 4,25 procent.

Empire Manufacturing Index, som mäter aktiviteten i tillverkningsindustrin i New York, kom in svagt och sjönk oväntat till -8,7 i juni från -3,2 i maj. Väntat var en uppgång till -2,0. Det var främst nedgångar i order och försäljningen som drog ned indexet.

Att utländska investerare och regeringar nettoköpte amerikanska tillgångar för 115,1 miljarder dollar i april, nästan dubbelt så mycket som väntat, fick inget större genomslag på marknaderna.

Klockan 19 i kväll blir det NAHB husmarknadsindex för juni, som väntas vara oförändrat på låga 19. Samtidigt talar Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, om de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden försvagade dollarn mot euron i vad som beskrevs som ett efterspel till G8-möte i helgen, där det inte gjordes några uttalanden om valutor. Investerare hade före mötet spekulerat i om att den svaga dollarn skulle kunna nämnas i kommunikén.

"G8 gjorde absolut ingenting för att hjälpa dollarn", sade Matthew Kassel, handelschef vid ING Financial Markets i New York, till Bloomberg News.

Dessutom angav analytiker den oväntat höga inflationen i euroområdet som en orsak till att euron gick starkare mot dollarn. Till detta kom hökaktiga ECB- uttalanden.

Sedan fredagens svenska stängning har dollarn tappat till 1:547 mot euron från 1:533. Mot yenen visar dollarn betydligt måttligare förändringar och gick till 108:2 från 108:1.

Kronan stärktes 7 öre mot dollarn till 6:05 och var även 3 öre starkare mot euron till 9:35. Mätt i TCW-index stärktes kronan till 122,38 från 122,91 på fredagen.

Att kronan stärktes mot dollarn följde på dollarförsvagningen mot euron, men enligt Nordeas valutaanalytiker Henrik Svensson var det svårt att dra slutsatser om vad som bidrog till att kronan gick starkare mot euron.

"Eventuellt är det positioneringar inför Prospera- enkäten på onsdag. Det är stort fokus på den eftersom den kan bli avgörande får om vi får höjning eller inte från Riksbanken i juli", sade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?