New York: Oljerekord pressar USA-börserna

De amerikanska börserna hade efter några timmars handel en blandad utveckling.

Ett stigande oljepris, som på nytt vände uppåt och slog nytt rekord, höll tillbaka börserna. Lehman Brothers preliminära rapport för det andra kvartalet bekräftade de preliminära siffrorna från förra veckan.

Dow Jones index var klockan 19.04 ned med 0,4 procent till 12.256. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 0,1 procent till 1.359 medan Nasdaq Composite index var upp 0,4 procent till 2.465.

Omsättningen på NYSE uppgick till 1.803 miljoner aktier och på Nasdaq till 968 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned en punkt till 4,25 procent och trettioårsräntan backade en punkt till 4,79 procent.

Oljepriset rekylerade upp relativt kraftigt under måndagseftermiddagen efter att ha noterat begränsade rörelser tidigare under dagen. Prisuppgången tog fart efter Empire State Index inkom under förväntan och satte press på dollarn. Julikontraktet för WTI-olja noterade det nya rekordet 139,89 dollar per fat. Flera längre terminskontrakt passerade samtidigt 140 dollar per fat. Priset föll tillbaka efterhand och handlas i skrivande stund runt 136,71 dollar per fat.

På bolagsfronten var fokus riktat mot Lehman Brothers inför öppningen. Banken bekräftade i dagens kvartalsrapport det preliminära resultat som presenterades förra veckan. Resultat per aktie uppgick till -5,14 dollar per aktie för det andra kvartalet 2008. Baserat på fredagens stängningskurs har Lehman-aktien backat 60 procent under 2008. Aktien avancerade 5,5 procent till 27,23 dollar.

Innevarande veckan innehåller fler tunga amerikanska bankrapporter. Imorgon kommer Goldman Sachs med sina siffror och på fredag är det dags för Morgan Stanley. De nämnda aktierna steg 3,9 respektive 3,1 procent. Citigroup stärktes 2,8 procent till 21,06 dollar.

Under gårdagen meddelades att Martin J. Sullivan, VD för den amerikanska försäkringsjätten AIG, avgick. Ny VD blir istället AIG:s styrelseordförande Robert B. Willumstam som även kvarstår som ordförande. AIG:s har tvingats göra stora nedskrivningar under kreditkrisen och bolagets delårsrapport den 9 maj blev en stor besvikelse. Aktien backade 0,8 procent till 33,90 dollar.

UBS har sänkt AT&T och Verizon till neutral från tidigare köp då man spår att inbromsningen i den amerikanska ekonomin kommer att pressa bolagen framöver. AT&T backade 1,8 procent och Verizon var ned 2,7 procent.

Federal Reserves ordförande Ben Bernanke har hållit tal om utmaningar för hälsovårdsreformer på måndagen. Talet innehöll dock inte några penningpolitiska signaler. Senare ikväll pratar Richmond Feds ordförande Jeffrey Lacker, som inte röstar vid räntebeslut, om ekonomiska utsikter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?