1515

Livsmedelskungen Uhrenholt byggde sitt eget slott

AARUP. Den danske livsmedelsmagnaten Frank Uhrenholt och hans hustru Majse bor i ett hus med vallgrav, torn och en boyta på 1.700 kvadratmeter.
Faurskov Gods är deras drömslott. Men så har de också ritat det själva.

Faurskov Gods ligger på Fyn i Danmark. 1980 köpte Frank Uhrenholt marken, som var ett gammalt grustag, och paret lät uppföra sitt drömslott i början av 1990-talet när byggarbetskraften var billig.
”Slutnotan landade på cirka 30 miljoner danska kronor. Ett liknande bygge i dag hade nog gått på över 100 miljoner”, säger Frank Uhrenholt.

Han har gjort sig en förmögenhet i livsmedelsbranschen, och har på sätt och vis svenska konsumenter att tacka för framgången.

I slutet av 1970-talet hade han länge jobbat för den amerikanska livsmedelsjätten Kraft, men ville starta eget. Chansen kom med ett parti sekunda ostar som slumpades bort på den danska marknaden. Ostarna var felfria i smaken men hade alldeles för små hål, och var därför svårsålda i Danmark.

Svenskarna, som är mindre nogräknade vad gäller hålstorleken, skulle nog kunna godta dem, tänkte Frank Uhrenholt.
Han fyllde en väns flygplan med ostar och for till Sverige.
”Svenskarna var inte vana vid en flygande ostförsäljare. De blev nyfikna och köpte mina ostar. Jag flög hela vägen upp till Borlänge”, berättar han.

Frank Uhrenholt har affärer i blodet. Redan hemma på bondgården nära Ålborg på Jylland märktes hans affärstalanger. Han födde upp kaniner och duvor och sålde dem med vinst. Salamandrar, marknadsförda som "bebiskrokodiler”, sålde han till sina klasskompisar.
”Det var roligare att göra affärer än att hjälpa till på gården”, konstaterar han.

Uhrenholt har vuxit till ett livsmedelsimperium som 2007 omsatte 5,3 miljarder kronor. Men vinstmarginalen är låg – bara 1 procent – och verksamheten är sårbar. Företaget fick en rejäl törn i samband med Muhammedkrisen, då Uhrenholts produkter bannlystes i arabvärlden.

För att sprida sin risk och minska känsligheten för oförutsägbara händelser har Uhrenholt börjat med cateringverksamhet i bland annat Ryssland. Det har hittills varit en lyckad satsning.

Den 34-årige sonen Sune Uhrenholt har tagit över vd-rodret, och Fritz Schur, i Sverige känd som ordförande i SAS och blivande ordförande i den sammanslagna dansk-svenska postjätten, kallades in som styrelseordförande när det krisade 2003.

Slottet, som är både bostad och representationslokal åt företaget, är 1.700 kvadratmeter stort – mer än dubbelt så mycket som det var tänkt från början.
”När vi ritade insåg vi att vi behövde en stor matsal, ett vardagsrum och många gästrum. Vi kom snabbt upp i 1.700 kvadratmeter”, säger Frank Uhrenholt.

Paret Uhrenholt har inte heller snålat med rekvisitan. I bottenvåningen finns en vinkällare med cirka 2.000 flaskor. Vatten strömmar genom en ränna i golvet, ett arrangemang som lånats från det legendariska vinslottet Mouton Rothschild och håller luften lagom fuktig. På bottenplanet finns även ett spa med saltvattenspool och bastu.

Middagsbjudningar börjar med en drink i det runda pianorummet, som är extra högt i tak för akustikens skull.
”Provspela på pianot, så får du höra”, säger Frank Uhrenholt stolt.

Gästerna möts av en stor isbjörnsfäll, med huvud och allt, skjuten av slottsägaren själv på en jakt i norra Kanada.

Dyrbar konst pryder väggarna, bland annat en målning av den kände franske målaren Arman.
”Han är en av mina favoriter”, säger Majse Uhrenholt, som tillsammans med en trädgårdsarbetare och en städare ägnar all sin tid åt slottet.

En gång per år möblerar hon om, och det är hon som ansvarar för parets konstinköp. I samlingen finns även två stora porträtt av värdparet. Frank Uhrenholts bild är målad av Pia Schutzmann, som även har porträtterat den danska drottningen Margrethe. Majse Uhrenholts porträtt är signerat Kurt Trampedach, en annan namnkunnig dansk konstnär.

Gästerna bjuds till bords i den stora matsalen, vars främsta attribut är den surrealistiska målningen av Michael Kvium, en av Danmarks mest kända nu levande konstnärer. Michael Kvium målade tavlan speciellt till matsalen.

Motivet är tre nästan identiska rynkiga, grå gummor som tittar fram mellan några trädstammar. Tavlan går, liksom hela rummet, i ljusgrönt.
”Till en början hade jag riktigt svårt för den här målningen. Men jag har lärt mig att uppskatta den”, säger Frank Uhrenholt.

Den danske skulptören Jens Flemming Sørensen, som är bosatt i Italien, har gjort merparten av godsets vägg- och trädgårdsskulpturer.

I köket finns Sverige representerat med ett granitverk av Lars Widenfalk – och två ljusa Ikeasoffor.

Middagstillställningarna avslutas oftast med kaffe i det rymliga vardagsrummet, där DI Weekend sitter ned tillsammans med värdparet efter rundvandringen.
”Det var en nog dröm att få bo så här”, säger Frank Uhrenholt.

Men helt smärtfri var inte den ett år långa byggperioden. Majse Uhrenholt berättar att paret varje dag bråkade om detaljer i slottets utformning. Frank Uhrenholt gaddade ihop sig med den lokale arkitekten. Men hustrun, som är envis och passionerat intresserad av inredning, var den som oftast fick sin vilja igenom.

Ett talande exempel är färgen på slottsfasaden. Majse Uhrenholt blandade själv till den eftersom den varma persikoton hon hade tänkt sig inte fanns att köpa.
I dag har den fått ett eget beställningsnummer i färgbutiken.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?