Stockholmsbörsen: Fortsatt utför på börsen

Efter att ha stigit under torsdagen vände Stockholmsbörsen åter ned på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Verkstad och teleoperatörer ledde nedgången medan bankerna gick något bättre.

"Det pågår en omprissättningsperiod där man från att prissätta en väldigt svag konjunktur och räntesänkningar har börjat prissätta hygglig tillväxt och att det blir mer fokus på att begränsa inflationen. Det innebär en förändring av avkastningskurvan, istället för förväntade räntesänkningar väntar man sig nu att ECB höjer i sommar och kanske under hösten och att det i USA är färdigsänkt samt att Fed vid något tillfälle ska börja ta upp räntan", säger Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Kaupthing Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.00 var OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 938,3. Omsättningen uppgick till 6,7 miljarder kronor. Sedan bottennoteringen den 17 mars i samband med Bear Stearns räddning har indexet fortfarande stigit med 6 procent men är ned med över 9 procent sedan den 19 maj.

"Konjunkturbilden är inte längre en allvarlig recession i USA utan snarare en tillväxtmoderering. Förvisso är inflationen på för hög nivå men det indikerar ändå att det finns en efterfrågan som är tillräckligt stark för att trycka upp priserna. Aktiemarknaden tyngs av omprissättningsperioden på räntesidan. När det är gjort kommer man antagligen dock att kunna konstatera att de kraftiga kursfall som vi hade på börsen i vintras som implicerade att man förväntade sig att vinstestimaten skulle haverera de kommande åren inte kommer att materialiseras", säger Niklas Wellfelt.

Verkstadsbolagen som återhämtade sig under torsdagen tappade återigen. Sektorn har gått svagt de senaste veckorna efter ett kraftigt stigande oljepris och signaler om att centralbankerna kan komma att börja strama åt i ett försök att begränsa inflationen. ABB tappade 1,6 procent till 179:50 kronor och har nu fallit med 8,7 procent på en vecka.

Scania B sjönk med 2,2 procent till 100 kronor och Volvo B var 1,2 procent lägre till 85:50 kronor. Goldman Sachs har sänkt riktkursen för Volvo till 107 kronor från tidigare 113 kronor och för Scania till 135 kronor från tidigare 151 kronor men upprepar neutral för båda aktierna.

Teliasonera backade med 1,3 procent till 55:50 kronor. Financial Times skriver på fredagen att Teliasonera inte kommer att föra några samtal med France Telecom så länge det franska bolagets bud inte har höjts och hänvisar till personer med insyn i frågan. Enligt tidningens källa avvaktar Teliasonera tills ett bud på minst 60 kronor infinner sig.

Branschkollegan Tele2 var 3,5 procent ned till 118:75 kronor och kan bland annat ha tyngts av en artikel i den österrikiska tidningen Format om att Tele2 är på gång att sälja sitt österrikiska dotterbolag för mellan 60 till 80 miljoner euro. Enligt Bloomberg News ska den uppgivna summan vara betydligt lägre än vad analytikerna väntat sig.

Bankerna som varit i fokus under en period gick något bättre än marknaden i övrigt. Swedbank A steg med 0,7 procent till 138 kronor och SEB A var 0,2 procent upp till 127:25 kronor. Swedbank står fast vid de utsikter som banken tidigare lämnat när det gäller kreditförluster och nedskrivningar för 2008, enligt vad bankens vd Jan Lidén uppger till Reuters.

Swedbank och SEB är annars de bankaktier som pressats hårdast i den nedgång som varit och har fått se sina börsvärden halveras sedan toppnoteringarna under första halvan av 2007. Nordea var 0,1 procent lägre till 91:50 kronor och SHB A tappade 1,0 procent till 154:50 kronor. Visst stöd kom även från att Citigroup uppgraderat den europeiska banksektorn till neutral.

Torsdagens stora förlorare Hemtex, som då rasade med 12 procent efter att bolaget redovisat en förlust för det brutna räkenskapsåret, återhämtade sig med en uppgång på 3,5 procent till 52 kronor. Clas Ohlsson som också gjorde marknaden besviken med sin rapport under gårdagen var 0,5 procent högre till 92:75 kronor.

Även flera av oljebolagen fanns på uppsidan. Oljepriset handlades med hög volatilitet men runt 135 dollar per fat på fredagen vilket kan jämföras med torsdagseftermiddagens lägstanotering på 131:55 dollar. West Siberian steg med 5,0 procent till 7:30 kronor och har stigit med 54 procent på en månad. PA Resources ökade 1,0 procent till 75:50 kronor och Lundin Petroleum avancerade 0,3 procent till 87:25 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?