Stockholmsbörsen: Avbrutet USA-rally väntas tynga

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar nedgångar när handeln i Europa inleds på fredagen. Det som tynger är främst att USA-börsernas uppgångar försvagats efter europeisk stängning på torsdagskvällen.

Börserna i New York tappade delar av tidigare relativt stora uppgångar på torsdagen efter att en skarp vändning för oljepriset sänkt tidigare optimism orsakat av en stark detaljhandelsiffra och en återhämtning för finanssektorn. Oro kring oljeleveranserna från Nigeria fick oljepriset att under golvhandeln vända från en nedgång med 4,83 dollar till en uppgång med 36 cent.

"Aktiemarknaden rör sig nästan exakt i motsatt riktning mot oljan just nu. Om vi bara kunde få 120 dollar per fat på oljan skulle det bli ett bra aktierally", sa Jim Paulsen, strateg på Wells Capital Management, till Wall Street Journal.

Dow Jones var hela 1,5 procent upp som högst under handelssessionen men slutade endast 0,5 procent högre. Microsoft var det Dow-bolag som steg mest med en uppgång på 4,1 procent efter att Wall Street Journal rapporterat att mjukvarujätten inte längre är intresserad av att förvärva Yahoo.

S&P 500 steg med 0,3 procent med hjälp av en uppgång för finanssektorn på 2,7 procent efter att Morgan Stanley höjt sin syn på sektorn. Mot strömmen gick Lehman Brothers som tappade 4,4 procent efter att investmentbanken meddelat att den byter ut både sin finans- och operativa chef. Lehman Brothers aktie har nu fallit med 65 procent sedan årsskiftet och med 33 procent bara de senaste fem handelsdagarna efter en svag rapport och en nyemission. Teknikdominerade Nasdaq Composite avancerade 0,4 procent.

I Asien har det varit en blandad utveckling under natten. Japanska aktier steg överlag efter uppgångarna på Wall Street och den oväntat starka detaljhandelssiffran från USA. Nikkei 225 slutade 0,6 procent upp medan Kinas Shanghai Composite Index fortsatte falla och var vid 8-tiden 2,1 procent ned.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Telia Sonera kommer inte att föra några samtal med France Telecom så länge det franska bolagets bud inte har höjts. Det skriver Financial Times med hänvisning till personer med insyn i frågan. Enligt tidningens källa avvaktar Telia Sonera tills ett bud på minst 60 kronor infinner sig.

SSAB har meddelat att samtliga förutsättningar för SSAB:s avyttring av rörverksamheten inom division Ipsco nu har uppfyllts.

S&P Equity Research har höjt riktkursen för Elekta till 114 kronor från tidigare 101 kronor.

På fredagens agenda är det mest USA-fokus med KPI- statistik för maj, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas priserna ha stigit 0,5 procent jämfört med i april, och med 0,2 procent om livsmedel och energi räknas bort. Klockan 16.00 kommer det första Michiganindexet för juni, och här väntas en nedgång till 59,0, från 59,8 i maj.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?