1515

Räntor och valutor: Räntorna inleder upp

De svenska marknadsräntorna öppnade upp i linje med Europa och USA inför SCB:s arbetslöshetsstatistik för maj. På valutamarknaden har dollarn stärkts under natten.

Den svenska tioårsräntan har tio minuter efter öppning stigit 4 punkter till 4,40 procent. Den tyska tioåringen har stigit 4 punkter till 4,57 procent.

Arbetslösheten i maj väntas enligt SME Direkts enkät sjunka till 5,7 procent från 6,0 procent i april.

"Sysselsättningen har överraskat positivt de senaste tre månaderna. Säsongseffekterna är dock stora i slutet av våren och början av sommaren när skolan slutar. Tecknen på en svagare arbetsmarknad, så som varsel och nyanmälda lediga platser blir allt tydligare även om arbetsmarknaden ligger sent i konjunkturcykeln", skriver analytikern Annika Winsth på Nordea i bankens morgonbrev.

I sin nya konjunkturprognos bedömer SBAB att den internationella finanskrisen och stigande råvarupriser drar ned den svenska konjunkturen i år, och uppgången nästa år blir också svagare än tidigare beräknat. SBAB räknar med att tillväxten uppgår till 2,0 procent i år och 2,8. Inflationen kulminerar under hösten, men ligger under inflationsmålet redan nästa år. Riksbanken höjer styrräntan till 4,50 procent i slutet av 2008 för att sänka den till 4,00 procent i slutet av 2009.

Senare under förmiddagen släpper Handelsbanken en konjunkturprognos.

På onsdagskvällen sade ECB-rådsledamoten och chefen för Cyperns centralbank Athanasios Orphanides att det inte går att utesluta behovet av fler räntehöjningar efter juli. Tidigare på onsdagen sade ECB-rådsledamoten Jürgen Stark att ECB talat om en möjlig räntehöjning i juli, men att ECB "inte talar om en serie" räntehöjningar. Jürgen Starks uttalande pressade ned de korta Europaräntorna rejält på onsdagen.

Under dagen talar ett par ECB-företrädare, vilket analytiker ser som intressant givet Jürgen Starks tal på onsdagen. Klockan 10.30 talar italienske ECB-rådsledamoten Lorenzo Bini Smaghi och klockan 11.15 är det dags för tyske Axel Weber. Klockan 15.45 talar Nout Wellink från Nederländerna.

På torsdagens Europaagenda står även industriproduktionen i euroområdet i april och månadsrapport från ECB. I Irland hålls en spännande folkomröstning om Lissabonfördraget där opinionsmätningarna pekar på ett jämnt resultat.

"Konsekvenserna av ett Nej ska inte överdrivas men på kort sikt skulle det kunna försvaga EUR, även om det i den här miljön är annat som är viktigare", skriver SEB Merchant Bankings chefsanalytiker på Henrik Mitelman i bankens morgonbrev.

USA-räntorna har stigit sedan svensk stängning på onsdagen, med den tvååriga statsobligationsräntan upp 9 punkter till 2,85 procent medan tioårsräntan stigit 5 punkter till 4,10 procent.

I sin regionala konjunkturrapport Beige Book konstaterar Federal Reserve att tillväxten i den amerikanska ekonomin överlag var svag under april och maj och att privatkonsumtionen har saktat in på grund av stigande energi- och livsmedelspriser. Samtidigt är husmarknaden fortsatt svag.

Sju av de tolv regionala centralbankerna rapporterade lägre eller en mer blygsam tillväxt och fem Fed-distrikt rapporterade att ekonomin var stabil eller noterade små förändringar.

David Rosenberg på Merrill Lynch skrev i ett marknadsbrev att rapporten var "riktigt dyster" med tanke på de skattestimulanser som tillfördes mot slutet av undersökningsperioden. Han noterade bland annat att det endast är några få sektorer som visar tillväxt och att kreditförhållanden fortsätter att stramas åt.

"Vi ser inget här som rättfärdigar en räntehöjning från Fed under överblickbar tid", skrev David Rosenberg.

Dagens tyngsta statistik kommer från USA i form av detaljhandelsförsäljning i maj. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas försäljningen ha ökat med 0,5 procent jämfört med i april. Exklusive bilar räknar marknaden med en försäljningsuppgång med 0,7 procent, efter ett antal svaga månader för bilförsäljningen.

David Greenlaw skriver i Morgan Stanleys morgonbrev att en prisrelaterad uppgång i bensinförsäljningen väntas dra upp den totala försäljningen.

"Skatterabattcheckarna som började distribueras i slutet av april verkar ha haft ett minimalt genomslag på försäljningen i maj, men kommer troligen att ha en mer märkbar effekt de kommande månaderna", skriver David Greenlaw.

Från USA kommer också nyanmälda arbetslösa som förra veckan väntas ha uppgått till 370.000 personer, upp från 357.000 personer veckan före.

Det blir även importpriser i maj, där det stigande oljepriset väntas pressa upp prisökningarna till 2,5 procent från april. Lager av osålda varor väntas ha ökat med 0,3 procent i april.

Den kinesiska inflationen saktade in till 7,7 procent i maj från 8,5 procent i april, enligt siffror som släpptes under natten. Det var något under förväntningarna om en inflation på 8,0 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Penningmängden mätt som M2 steg mer än väntat.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot euron och yenen under natten. Mot euron har dollarn stärkts till 1:540 från 1:554 vid onsdagens svenska stängning och mot yenen har dollarn gått till 107:6 från 106:7.

Bakom dollarförstärkningen ligger spekulation om att Federal Reserve kan komma att höja styrräntan, uppger analytiker för Bloomberg News.

Kronan har försvagats 5 öre mot dollarn till 6:08 och stärkts 1 öre mot euron till 9:36.


torsdag kl 9.10 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 6:0788 (6:0311) SSV sep 4,20 (4,20)
EUR/SEK 9:3621 (9:3709) SO 1052 4,40 (4,36)
EUR/USD 1:5405 (1:5536) Räntegap/ty -17 (-17)
US obl 10y 4,10 (4,05) Tysk obl 10y 4,57 (4,53)


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?