USA-börser: Bankaktier visade styrka

New York-börsen slutade marginellt högre på tisdagen efter en svajig handelssession. Oro för inflationen och högre räntor pressade genomgående.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,1 procent till 12.290. S&P 500-index sjönk med 0,2 procent till 1.358. Nasdaq Composite tappade 0,4 till 2.449.

Omsättningen låg på 1,4 miljarder aktier på New York-börsen och på drygt 2 miljarder aktier på Nasdaq. Apple, Lehman Brothers och Exxon blev tisdagens mest handlade aktier.

Dollarn och amerikanska räntor stärktes efter att Fedchefen Ben Bernanke natten till tisdagen i ett tal sagt risken för en ordentlig nedgång i den amerikanska ekonomin har minskat de senaste månaderna.

Samtidigt varnade Fedchefen för att stigande energipriser har lett till att riskerna för inflationen och inflationsförväntningarna är på uppsidan.

Efter talet har marknadens förväntningar på höjningar av den amerikanska styrräntan ökat. Den amerikanska tioåriga räntan steg med 10 punkter till 4,11 procent i tisdagens handel.

"Vi är fortfarande i ett marknadsläge där riskaptit inte är särskilt stor. Det finns fortfarande en lång lista med saker att oroas för", sa en förvaltare i en kommentar till Bloomberg News om börshandeln på tisdagen.

Branschmässigt hörde tekniksektorn genomgående till förlorarna.

Fokus låg på Texas Instrument, som tappade 3rocent efter att på måndagskvällen prognostiserat att försäljningen av halvledare till mobiltelefoner i det andra kvartalet kommer att understiga första kvartalets försäljning. Sammantaget överrensstämmer bolagets bedömning om vinsten och försäljningen marknadens prognoser.

Mot strömmen gick Apple, upp dryga 2 procent i spåren av att bolaget presenterat 3G-versionen av Iphone.

Cisco slutade marginellt ned efter beskedet om planerna att köpa danska Divitech.

Även oljebolagen tyngde. Den internationella energiorganisationen IEA sänkt sin prognos för efterfrågan på olja på grund av det höja oljepriset.

Oljepriset kom under press i den amerikanska handeln på grund av den starkare dollarn. När golvhandeln stängde på Nymex låg priset på WTI-olja på drygt 131 dollar per fat.

Chevron sjönk med drygt 2 procent, Exxon med drygt 1 procent.

Inom finanssektorn var Lehman den stora förloraren. Aktien dalade 7 procent efter att Goldman Sachs och andra analyshus sänkt sina utsikter och rekommendationer för Lehman.

Och det i spåren av att bolaget på måndagen aviserat en oväntat stor förlust för det andra kvartalet.

Bättre gick flera av tungviktarbankerna, Citigroup var i täten med en uppgång på 3,4 procent.

Coca-Cola blev styrkekortet på New York-börsen. Aktien slutade nära 4 procent högre efter att Deutsche Bank höjt sin rekommendation på aktien till köp från behåll.

Latinamerika kommer att gynna bolagets intäkter och vinst, motiverar banken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?