Europabörser: Inflationsoro satte press

Europabörserna sjönk på tisdagen på inflationsoro och oro för att centralbanker ska börja höja räntan för att dämpa pristrycket.

Sämst gick gruvor och energibolag, medan defensiva sektorer, såsom tobak och media, fanns bland vinnarna.

Dow Jones Euro Stoxx 50-index sjönk med 0,6 procent och Bloomberg European 500-index tappade 0,7 procent.

Gruvjättarna låg högt på förlorarlistan i London. BHP Billiton, världens största gruvbolag, sjönk nära 3 procent och FTSE 100-index var ner med 0,9 procent.

Parisbörsens CAC 40-index sjönk med 0,8 procent. Här gick Air France mot strömmen, upp 1,6 procent, i spåren av stigande passagerartrafiksiffror.

I Frankfurt var MAN upp med drygt 1 procent efter att Lehman Brothers återupptagit bevakningen av bolaget med enriktkurs på 134 euro. Aktien handlades kring nära 88 euro på börsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?