Annons

Älskad av läsarna - hatad av förlagen

För bokläsaren är spanjoren Carlos Ruiz Zafón författaren bakom succén Vindens skugga (2005). För förlagsvärlden är han mannen som gett girigheten ett ansikte.

Den här våren finns det ingen författare eller någon annan i bokbranschen som är mer föraktad än Carlos Ruiz Zafón.

Allt beror på spelet runt försäljningen av hans nya roman, uppföljaren El Juego Del Angel som på bara en vecka i slutet av april sålde över 500.000 exemplar i Spanien. Ett svårslaget rekord.

På bokmässan i London i april blev hans agent, Antonia Kerrigan, offentligt utskälld av förläggare, något man aldrig annars ser eller hör i dessa kretsar.

Med Vindens skugga kom Zafón från ingenstans och gjorde succé över hela världen. I stort sett vartenda förlag gjorde ett bra jobb med boken. I Sverige sålde den i mer än 150.000 exemplar och kom ut på Norstedts förlag.

Inom förlagsvärlden finns ett så kallat optionssystem, som innebär att ett förlag som lyckas med en författare får första tjing på kommande bok eller böcker. Inget annat förlag går in och lägger ett "fientligt" bud. Detta för att ett förlag ska våga satsa långsiktigt på att bygga upp ett författarskap.

På senare år har framgångsrika författare och deras agenter utmanat den traditionen. Har de inte varit nöjda med förskottserbjudanden och andra villkor så har agenterna aktivt markerat att de söker konkurrerande bud, bland annat i form av auktioner.

Men det här har varit synligt för alla aktörer. Man har kunnat bjuda högre än konkurrenterna eller förlorat författare på grund av dåligt jobb eller för dåliga villkor.

När Antonia Kerrigan bjöd ut El Juego Del Angel på marknaden gjorde hon det otydligt, slarvigt och delvis med dolda kort. Alla förlag som lyckats med Vindens skugga fick erbjudandet. De flesta trodde då att de befann sig i en förhandlingsfas.

Men samtidigt gick erbjudandet till fyra, fem konkurrenter i varje land. Det skedde i smyg, förlagen visste inte om varandra om de inte råkade tala med varandra. Alla som inte gett ut Vindens skugga tidigare visste förstås att de erbjöds att bjuda mot förlaget som haft boken. Många avstod, andra tog chansen.

Carlos Ruiz Zafón, författare, Vindens skugga Men förlagen som gett ut Vindens skugga och gjort ett bra jobb med den satt med svartepetter.

Samtidigt var det snäva tidsramar med ovanligt korta tider för att läsa manus och ge bud.

I Sverige lämnade Norstedts bud på boken, men visste inte att det var budgivning förrän det var för sent. Då hade Albert Bonniers förlag, som visste att det bjöd mot Norstedts, lagt ett mångdubbelt högre bud och fått boken. Alltför sent fick Norstedts höra att författaren "goes were the money is". Högsta bud gällde. Inga förhandlingar.

Budgivningarna är hemliga men ryktena många. Ett samstämmigt rykte säger att Bonniers fick ge omkring 800.000 kronor. I Norge kostade rättigheterna, enligt samma rykten, runt 2 miljoner kronor. På stora marknader som Tyskland och Nederländerna var det mångdubbelt dyrare.

Författaren och agenten kan skratta hela vägen till banken. De vinnande förlagen vet att de troligen har en storsäljare och en egen sedelpress i El Juego Del Angel. Men de vet också att de genom att acceptera Zafóns och agentens spel har slagit sönder en struktur vars effekter på sikt kommer att skada hela branschen, utom de allra rikaste förlagen.

För Zafón är det bara framgång som räknas. Blir det ingen framgång är han bränd. Blir det en framgång kan å andra sidan budgivningen runt bok nummer tre bli något i hästväg. Och nu vet alla vem han är – en "mädchen für alles".

Det märkliga är att han antagligen hade fått mer pengar om han spelat med öppna kort.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?