Finansfrossa på Stockholmsbörsen

Finansaktier gick sämst när börsen la ännu en handelsdag i moll till handlingarna.
I bakgrunden låg dyster statistik och ett oroväckande protokoll från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Stockholmsbörsens OMXS-index sjönk med 0,2 procent till 319,6, i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna och den initiala utvecklingen på Wall Street.

Aktier i finanssektorn sjönk mest, enligt branschindex. Desto bättre gick det för energisektorn, som fick draghjälp från ett högre råoljepris, sedan amerikanska oljelager visat sig innehålla oväntat lite.

Flera institutioner dumpade aktier i Lundin Petroleum, som dock lyfte med 1,2 procent till 84:75 kronor.

Utöver Fed-protokollet varnade bolåneinstitutet Washington Mutual för en oväntat stor kvartalsförlust, vilket spred oro i finanssektorn.

I Stockholm backade Swedbank med 1,7 procent till 172:50 kronor och Nordea med 1,3 procent till 97:10 kronor. SEB:s A-aktie rasade med 5,4 procent till 158 kronor, vilket dock förklaras av att aktien på onsdagen handlades exklusive rätt till utdelning.

Byggkoncernen NCC, som också handlades exklusive utdelning, rasade med hela 12,9 procent till 143:25 kronor.

Bland tungviktarna i Stockholm fortsatte klädkedjan H & M att tappa mark, liksom flera andra företag inom klädbranschen. Statistik från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder minskade med 17,2 procent i mars jämfört med samma månad i fjol. I skobutikerna rasade försäljningen med 32,5 procent.

H&M-aktien sjönk med 0,6 procent till 361 kronor. Skokedjan Wedins tappade 2,9 procent till 3:30 kronor, medan klädkedjan Kapp-Ahl sjönk 3,7 procent till 52:50 kronor.

Nordic Service Partners (NSP), som äger och driver Burger King- och Taco Bar-restauranger, redovisade ett kraftigt försäljningslyft i mars. Men aktien sjönk 0,4 procent till 55:50 kronor.

Telekomtillverkaren Ericsson, med årsstämma på onsdagen, inledde nedåt. Men aktien tog sig vid lunch och låg när handeln avslutats på 12:35 kronor, en uppgång på 1,6 procent.

Husqvarna skrev på ett avtal om att köpa tillgångarna i Meco, som tillverkar betongsågar i USA, för 54 miljoner kronor. B-aktien backade 1,4 procent till 73 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?