USA-börser: Försiktigt inför rapportsäsongen

New York-börsen slutade oförändrat på måndagen. Oro inför Alcoas delårsrapport vägde mot en rad positiva börsnyheter, däribland uppgifter om en betydande kapitalinjektion i bolånejätten Washington Mutual.

Vid stängningen noterades Dow Jones Industrial Average-index till 12.612, marginellt upp ett par punkter.

S&P 500-index var upp med 0,2 procent till 1.372, medan Nasdaq Composite sjönk med 0,3 procent till 2.365.

Omsättningen uppgick till 1,3 miljarder aktier på New York-börsen och till 1,8 miljarder på Nasdaq.

Räntor steg överlag på måndagen och tioåringen var upp med 8 punkter till 3,55 procent.

Finanssektorn var länge drivande på måndagen efter uppgiften i Wall Street Journal att Washington Mutual förhandlar med en grupp privata investerare med investmentbolaget TPG i spetsen om en kapitalinjektion på 5 miljarder dollar. Aktien slutade hela 30 procent upp.

Citigroup steg med 2,2 procent och AIG med 1,6 procnet

Måndagens stora förlorare var Alcoa, inför att bolaget som först ut rapporterar resultatsiffror för det första kvartalet.

Analytiker som Bloomberg News talat med förklarade nedgången med att marknaden legat för högt i sina prognoser om resultatet.

I efterhandeln steg aktien efter att vinsten visserligen blev lägre än väntat, men marknaden tog istället fasta på att intäkterna blev i linje eller något högre än beräknat.

Senare i veckan tar Genentech och GE vid med delårsrapporter.

Andra aktier i fokus på måndagen var US Steel, upp 2 procent efter att Morgan Stanley höjt rekommendationen till övervikt från tidigare undervikt med motiveringen att högre stålpriser kommer att lyfta resultatet.

Ford har utrymme att dubbla sin aktiekurs anser ansedda Barron's, som bland annat framhåller högre priser och kvalitet på Fords bilmodeller som triggers. Ford steg med 3,8 procent.

RIM, Cisco och Qualcomm drev Nasdaq lägre.

Oppenheimer behåller sin outperform-rekommendation på Cisco, men sänker Ericsson-konkurrentens utsikter för vinst- och intäkter, bland annat med hänvisning till en svagare utveckling i USA. Cisco slutade 1,8 procent lägre.

Palm reviderade sitt resultat för det tredje kvartalet, där förlusten blev högre än tidigare annonserat. Skälet är nedskrivningar av värdepapper, så kallade ARS. Aktien sjönk med 3,8 procent.

Apple steg nära 2 procent efter en positiv analys från Thomas Weisel, som höjer rekommendationen på aktien till köp från behåll.

Motorola var också i investerarnas blickfång på måndagen.

Bolaget har nått en överenskommelse med finansmannen och storägaren Carl Icahn om att styrelseplatser och tillsättningen av vd-posten för den kommande avknoppade mobiltelefonverksamheten. Aktien steg med 1,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?