Stockholmsbörsen: Råvarubolagen sänken

Det var nedåt som gällde under tisdagens börshandel, redan från start. Telia Sonera gick mot strömmen i den i övrigt breda nedgången.

Vid stängning hade OMXS-index fallit med 1,2 procent till 320,3, i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna.

Aktier i råvarusektorn gick sämst. Men verkstads-, läkemedels- och dagligvaruaktier tappade också rejält enligt branschindex.

En svag delårsrapport från den amerikanska aluminiumtillverkaren Alcoa, som i måndags inledde rapportsäsongen på Wall Street, spred oro. Aktier i it-sektorn fick en extra smäll då processortillverkaren AMD varnade för oväntat dålig utveckling under första kvartalet och flaggade för stora personalneddragningar för att hantera läget.

Bland tungviktarna föll lastbilstillverkaren Volvos B-aktie med 0,3 procent till 96,25 kronor. Ericsson och Nokia backade

Den indextunga telekomtillverkaren Ericsson tappade 0,6 procent till 12,16 kronor inför onsdagens årsstämma. Den finländska konkurrenten Nokia meddelade att man nått en uppgörelse med fackliga företrädare om ett ersättningspaket, värt 1,9 miljarder kronor, för drabbade av nedläggningen av fabriken i tyska Bochum. Nokia backade med 1 procent till 202 kronor.

Mot strömmen gick bland annat teleoperatörer, som Telia Sonera, vars aktie steg med 1,1 procent till 46,10 kronor.

Klädkedjan H & M backade 1,5 procent 363 kronor.

Finanssektorn var överlag svag. Bland annat rasade Carnegie med 10,3 procent till 95,75 efter måndagens stämma, där den tidigare styrelsen nekats ansvarsfrihet. En stor del av Carnegie-raset förklaras dock av att aktien på tisdagen handlas exklusive utdelning. Astra Zeneca rasade

Bilsäkerhetskoncernen Autoliv meddelade att man färdigställt en ny fabrik i Kina. Men aktien hade vid stängning parkerat oförändrad på 305,50 kronor.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca rasade med 3,6 procent till 238 kronor sedan Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien från "köp" till "neutral".

Verkstadskoncernen Hexagon tog också rejält med stryk, ned med 3,8 procent till 113,25 kronor, sedan SEB sänkt sin riktkurs för aktien.

Andra tunga sänken var Atlas Copco, ned med 3 procent till 104,75 kronor, samt vitvarujätten Electrolux, vars B-aktie föll med 3,7 procent till 97 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?