Stockholmsbörsen: Råvarubolag och Oriflame vinnare

Kurserna på Stockholmsbörsen startade veckan med starkt stigande kurser. I likhet med utvecklingen på de europeiska börserna var det finans och råvarubolag som tog täten i uppgången. Läkemedelssektorn med Astra Zeneca i spetsen tillhörde dagens förlorare. Kosmetikaföretaget Oriflame var en av dagens vinnare efter en höjd försäljningsprognos.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,3 procent till 310 medan OMXS30-index steg 1,4 procent till 993.

Omsättningen uppgick till 18,8 miljarder kronor.

Bankerna gick starkt i likhet med övriga Europa där finanssektorn steg. Handelsbanken avancerade 3,4 procent till 185 kronor, Swedbank höjdes 1,7 procent till 178 kronor och Nordea steg 1,3 procent till 99 kronor.

Bland de mest omsatta aktierna återfanns Ericsson som steg 2,3 procent till 12,23 kronor. TeliaSonera ökade 1,1 procent till 46,60 kronor och Volvo gick upp 2,4 procent till 96,50 kronor.

Andra storbolag som gick bra var Electrolux som handlades upp 4,4 procent till 100,75 kronor och Assa Abloy som steg 3,7 procent till 112 kronor.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca föll tillbaka efter att ha stigit fyra dagar på raken. Aktien noterade en nedgång med 1,8 procent till 247 kronor.

Råvarusektorn gick starkt. Lundin Mining och Tanganyika Oil fanns bland dagens vinnare, med uppgångar om 8,4 respektive 3 procent. Bolagens ordförande Lukas Lundin har givit bolagen positiva lovord i DiTV.

Vidare i sektorn steg Lundin Petroleum 3 procent till 85,50 kronor och PA Resources ökade 3,4 procent till 53 kronor. Sämre gick det för Boliden som sjönk 1,1 procent till 65,25 kronor. Goldman Sachs har sänkt gruvbolagets rekommendation till sälj från neutral.

Flygbolaget SAS planerar ett nytt sparprogram. Mer detaljer kommer presenteras vid delårsrapporten den 29 april. Företaget rapporterade under dagen att den totala passagerartrafiken ökade med 1,4 procent i mars, jämfört med samma månad i fjol. Aktien avancerade 6,4 procent till 62,25 kronor.

Kosmetikaföretaget Oriflame kom med glada nyheter. Omsättning i första kvartalet 2008 visar sig vara klart över förväntat och kommer att innebära en ökning om cirka 21 procent i euro och cirka 26 procent i lokal valuta.

"Verksamheten går ju ganska bra. Sen säger de ju att det är lite påskeffekter och lite katalogeffekter och sådär, men underliggande verksamhet går ju bra så det är inte omöjligt att det kommer fler uppgraderingar under året. Det har vi ju sett förut", säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien handlades upp 7,1 procent till 420,50 kronor.

Dentalbolaget Nobel Biocare höjdes 2,7 procent till 300 kronor. Flera analytiker är positiva till aktien, enligt en artikel i den ansedda affärstidningen Barron's. Dresdner Kleinwort har också på måndagen meddelat att de inleder bevakning med rekommendationen köp.

Sämre gick det för Active Biotech. Aktien dök 19,6 procent till 42,40 kronor efter att styrelsen föreslår en företrädesemission på 160 miljoner kronor. Syftet med emissionen är att stärka bolagets finansiella ställning och driva utvecklingen av bolagets kliniska portfölj vidare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?