Stockholmsbörsen: Gott humör över hela linjen

Stockholmsbörsen startade veckan på gott humör. Den breda uppgången drog med sig de flesta sektorer och kosmetikaföretaget Oriflame var en av de tydliga vinnarna. Även övriga Europabörser noterade uppgångar och terminerna pekar på uppgång på Wall Street i eftermiddag.

SIX Generalindex var klockan 13.30 upp med 1,0 procent till 313 medan OMXS30-index steg med 1,2 procent till 991.

Omsättningen uppgick till 8,2 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna var det få undantag till uppgångarna. TeliaSonera steg 1,8 procent, Ericsson ökade 2,2 procent och Volvo stärktes 1,1 procent.

Samtliga banker låg på plussidan. Nordea steg 1,8 procent och Swedbank 2,0 procent.

Råvarusektorn gick starkt. Lundin Mining och Tanganyika Oil, med uppgångar om 8,8 respektive 3,6 procent, fanns bland vinnarna. Bolagens ordförande Lukas Lundin har givit bolagen positiva lovord i DiTV.

Vidare i sektorn steg Lundin Petroleum 2,1 procent och PA Resources ökade 4,9 procent. Sämre gick det för Boliden som sjönk 1,9 procent till 64,75 kronor. Goldman Sachs har sänkt gruvbolagets rekommendation till sälj från neutral.

Kosmetikaföretaget Oriflame kom med glada nyheter. Omsättning i första kvartalet 2008 visar sig vara klart över förvänta och kommer att innebära en ökning om cirka 21 procent i euro och cirka 26 procent i lokal valuta.

"Verksamheten går ju ganska bra. Sen säger de ju att det är lite påskeffekter och lite katalogeffekter och sådär, men underliggande verksamhet går ju bra så det är inte omöjligt att det kommer fler uppgraderingar under året. Det har vi ju sett förut", säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien handlades upp 7,0 procent till 420 kronor.

Dentalbolaget Nobel Biocare höjdes 4,5 procent till 305 kronor. Flera analytiker är positiva till aktien, enligt en artikel i den ansedda affärstidningen Barron's. Dresdner Kleinwort har också på måndagen meddelat att de inleder bevakning med rekommendationen köp.

Sämre gick det för Active Biotech. Aktien dök 20,4 procent till 42 kronor efter att styrelsen föreslår en företrädesemission på 160 miljoner kronor. Syftet med emissionen är att stärka bolagets finansiella ställning och driva utvecklingen av bolagets kliniska portfölj vidare.

Måndagens agenda är ganska tunn. I USA går startskottet för rapportsäsongen då Alcoa i vanlig ordning är först ut att rapportera kvartalssiffror.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?