Stockholmsbörsen: Banker och råvarubolag leder uppgång

Stockholmsbörsen steg när veckans handel inleddes på måndagen. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna och stöd kom från positiva nyheter i finanssektorn och efter uppgångar i Asien.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,2 procent högre till noteringen 990,9. Omsättningen uppgick till 3,9 miljarder kronor.

Bankerna steg med Nordea i spetsen, som hade en uppgång på 1,6 procent till 99:30 kronor. SHB A var 1,4 procent upp till 181:50 kronor och Swedbank avancerade lika mycket till 177:50 kronor.

Finanssektorn utvecklades väl även i den europeiska handeln. Hårt pressade UBS ledde uppgångarna genom att stiga nära 6 procent i Zürich efter att Merrill Lynch höjt rekommendationen för aktien till köp från neutral. Den europeiska banksektorn har också fått en höjd rekommendation av Merrill Lynch, från försiktig till neutral, med motiveringen att kreditmarknaden nu passerat det värsta och att bankerna börjar känna till omfattningen av krisen.

SEB A gick dock sämre än marknaden i övrigt genom att vara oförändrad till 164 kronor. I helgen har det förekommit mediauppgifter om att Westlb lagt ett bud på 500 miljoner euro på IKB:s företagsutlåningsenhet. Även Lone Star, Ripplewood, J C Flowers och just SEB kan enligt den tyska tidningen Focus komma att lägga bud på enheten som specialiserat sig på utlåning till medelstora bolag.

Oriflame steg med 6,8 procent till 419 kronor sedan bolaget meddelat att omsättningen för det första kvartalet visar på en utveckling "klart över förväntan". Som en konsekvens av detta höjer bolaget sin framtidsutblick för året som tidigare var en omsättningsökning i linje med bolagets långsiktiga mål.

För råvarubolagen var det överlag uppgångar. Lundin Mining steg med 7,0 procent till 47:40 kronor. Utvecklingen för gruvsektorn var stark i Asien under natten och i övriga Europa efter stigande metallpriser och sedan Goldman Sachs höjt rekommendationen för sektorn. PA Resources klättrade 3,9 procent till 53:25 kronor och Tanganyika Oil ökade 3,0 procent till 113 kronor efter bland annat ett stigande oljepris.

Boliden gick mot sektorn och backade med 0,8 procent till 65:50 kronor. Goldman Sachs har i översynen av gruvbolagen sänkt rekommendationen för Boliden till sälj från tidigare neutral. Riktkursen höjdes dock till 69 kronor från tidigare 64 kronor.

Teliasonera gick något sämre än marknaden med en uppgång på 0,4 procent till 45:30 kronor, tyngd av att Credit Suisse sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare outperform.

Vinnarlistan toppades av Epicept som steg med 9,7 procent till 3:38 kronor. Bolaget meddelade under morgonen att den kliniska fas I-studien för sitt så kallade VDA- preparat EPC2407 visat tydliga bevis på kärlstörande aktivitet och bekräftar tidigare publicerade data från djurstudier att preparatet hämmar tumörtillväxt i olika cancerformer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?