Stockholmsbörsen: Dystert slut på veckan

Stockholmsbörsen stängde ned på fredagen med press från flera tungviktarbolag som handlades exklusive rätt till utdelning. Handelssessionen var ryckig och påverkad av amerikanska sysselsättningssiffror.

"Det har varit en väldigt volatil dag med fokus på arbetsmarknadssiffrorna. Att Stockholmsbörsen faller lite mer än övriga börser förklaras av de utdelningar som skiljs av", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30-index 0,8 procent ned till noteringen 979,6. Omsättningen uppgick till 17,1 miljarder kronor.

Flera storbolag, däribland Nordea, Skanska och Investor handlades utan rätt till utdelning vilket tyngde index. SIX30 Return Index, som i likhet med OMXS30 består av de 30 mest omsatta aktierna men som är korrigerat för utdelningar och därför kan sägas ge en mer rättvisande bild av fredagen, backade 0,1 procent.

Eftermiddagens amerikanska sysselsättningssiffror visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 80.000 personer i mars, vilket var mer än siffran 50.000 som analytikerna i genomsnitt hade väntat sig.

"Givet de statistiksiffror vi haft hittills under veckan var det nog flera som hoppats på lite starkare siffror. Det är en svag rapport som återigen visar att USA är i en recession och att den amerikanska centralbanken kommer att fortsätta med sina räntesänkningar i sommar", säger den aktiestrateg Direkt talat med.

Cision föll 13,1 procent till 14:95 kronor sedan bolaget vinstvarnat för det första kvartalet 2008. Ofördelaktiga valutakurser och interna produktionsstörningar i Storbritannien uppgavs vara orsaken till att bolagets omsättning och därmed rörelseresultat spås bli lägre än motsvarande period i fjol.

Det NGM-listade minröjningsföretaget Countermine rusade 35,1 procent till 4:12 kronor på beskedet om ett avtal med ett stort internationellt oljebolag. Avtalet kan enligt vd Christer Bergquist vara värt uppemot 300 miljoner kronor. Det kan jämföras med att Countermine inklusive dagens uppgång har ett börsvärde på 374 miljoner kronor.

Astrazeneca steg 2,4 procent till 251:50 kronor och fortsatte därmed den positiva utveckling aktien haft under hela den gångna veckan. Under veckan har flera analyshus höjt sina rekommendationer och riktkurser för aktien efter positiva studieresultat för bolagets kolesterolsänkande preparat Crestor. Sedan bottennoteringen den 17 mars är aktien nu upp nära 19 procent.

Teliasonera var den aktie som gav mest postivt stöd till index på fredagen, upp 2 procent till 45:10 kronor.

Nordea tyngdes av utdelningen på 4:68 kronor och föll med 5,1 procent eller 5:20 kronor till 98:10 kronor. Bland övriga bolag som handlades exklusive utdelning tappade Skanska 7,9 procent till 113:75 kronor och Investor 3,7 procent till 138:75 kronor. Skanskas utdelning var 5:25 kronor samt en extrautdelning på 3 kronor och Investors utdelning var 4:75 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?