"Det råder en stor osäkerhet inför eftermiddagens sysselsättningssiffror och det finns lite olika förväntningar. Onsdagens ADP kom in starkare än väntat samtidigt som det i går kom in en svag veckosiffra. Indikationerna ger därmed ingen tydlig vy. Förväntningarna ligger på ännu en svag siffra men man ska tänka på att den är väldigt volatil och det är svårt att göra prognoser på den", säger Johan Javeus, strateg på SEB Merchant Banking, till nyhetsbyrån Direkt.
Analytiker räknar i snitt med att sysselsättningen minskar med 50.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten är 5,0 procent, enligt Bloomberg News prognossammanställning.
"En siffra på 50.000 skulle innebära tredje månaden i rad med sjunkande sysselsättning och bekräfta den bild som de flesta har att arbetsmarknaden i USA nu försvagas på allvar. Sysselsättningen är den enskilt viktigaste faktorn för hushållens konsumtion och en riktigt svag siffra skulle innebära ännu negativare utsikter för den amerikanska ekonomin", säger Johan Javeus.
Klockan 13.00 var OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 984,3. Omsättningen uppgick till låga 5,9 miljarder kronor.
Flera storbolag, däribland Nordea, Skanska och Investor handlades utan rätt till utdelning vilket tyngde index. För en mer rättvisande bild visade SIX30 Return Index vid samma tidpunkt en uppgång på 0,4 procent vilket var i linje med de ledande europeiska börserna. Indexet består i likhet med OMXS30 av de 30 mest omsatta aktierna men utdelningarna återinvesteras.
Teleoperatörer var en av de sektorer som gick bäst med en uppgång för Telia Sonera på 1,1 procent till 44,70 kronor och Tele2 B steg med lika mycket till 117,25 kronor. Telekomsektorn utvecklades väl även i Europa och bland annat lyfte Deutsche Telekom i Frankfurt efter rykten om att telekomjätten överväger att sälja sin T-Mobile enhet.
Bankerna pekade åt olika håll efter blandade signaler från omvärlden. Nordea tyngdes av utdelningen på 4,68 kronor och föll med 4,7 procent till 98,10 kronor. SEB A sjönk med 0,9 procent till 164 kronor medan Swedbank var 1,2 procent upp till 176,50 kronor.
I Europa sänkte portugisiska Banco Comercial Portugues sentimentet något efter att bankens riktade nyemission getts ut med en mycket stor rabatt. Däremot steg hårt pressade UBS i Zürich efter att en av storägarna tagit kontakt med bankledning för att försöka få igenom strukturförändringar.
Astra Zeneca fortsatte sin positiva utveckling med en uppgång på 3,1 procent till 253 kronor. Sedan bottennoteringen den 17 mars är aktien nu upp 20 procent. Av de nyheter som har kommit under morgonen finns att Morgan Stanley höjt riktkursen för Astra Zeneca till 262 kronor, från tidigare 256 kronor med aktuell pundkurs.
Dagens stora vinnare var dock NGM-listade minröjningsföretaget Countermine som steg över 40 procent på beskedet att det helägda dotterbolaget Countermine Operations tecknat ett avtal med ett stort, internationellt verksamt oljebolag och dess oljeservicebolag i Libyen.
"Avtalet kan vara värt uppemot 300 miljoner kronor", säger bolagets vd Christer Bergquist till Direkt. Det kan jämföras med att Countermine inklusive dagens uppgång har ett börsvärde på runt 390 miljoner kronor.
Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken.
I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.
– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.
Helhetserbjudande
Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall.
– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.
Personliga relationer i fokus
Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.
– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende.
– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.