New York-börserna: Råvaror stödde återhämtning

New York-börserna vände upp på torsdagskvällen med stöd av råvarubolag och efter att Merrill Lynch sagt att banken har tillräckligt med kapital för att kunna täcka kreditförluster.

Det övervägde tidiga nedgångar under handelssessionen efter att svag statistik över antal sökande av arbetslöshetsunderstöd rapporterats in och en rapport visat på att förfallna konsumentkrediter ökar.

Dow Jones-index steg 0,2 procent. S&P 500-index och Nasdaq steg 0,1 procent vardera. Omsättningen låg på knappt 1,3 miljarder aktier på New York-börsen och strax under 2,0 miljarder på Nasdaq. Korta och långa räntorna sjönk något på torsdagen, tioåringen var ned med 2 punkter till 3,58 procent.

Merrill Lynch steg 1,2 procent efter att vd John Tain sagt till den japanska tidningen Nikkei att banken inte kommer att behöva ta in nytt kapital. Alcoa, som rapporterar efter stängning på måndag, lyfte 5,8 procent under hög volym på nya uppköpsrykten, enligt CNBC. Freeport-McMoran Copper & Gold steg samtidigt 4 procent på högre metallpriser och Monsanto var upp 5,2 procent efter att majspriset klättrat till rekordnivåer.

I läkemedelssektorn rusade Schering-Plough 11 procent efter att ha sagt att en minskad Vytorin-försäljning ska täckas upp med att minska personalstyrkan 10 procent och genom att stänga fabriker, vilket ska spara 1,5 miljarder dollar.

På Nasdaq var Research in Motion upp 5,9 procent efter att ha rapporterat över förväntan efter stängning på onsdagen. På nedsidan återfanns Cisco, ned 2,9 procent efter att UBS sänkt rekommendationen från köp till neutral.

"Vi ser att orderingången för sektorn saktar av och det gör oss oroliga för Ciscos resultat under det tredje kvartalet", skrev UBS i analysen.

Färddatortillverkaren Garmin tappade 6,4 procent efter att bolagets finanschef sagt till Reuters att vinsten det första kvartalet kommer att falla 40-50 procent jämfört med föregående kvartal.

Michael Dell var även han ute i en intervju och sade till Bloomberg att Dell:s tidigare aviserade neddragningar av 8.800 jobb inte räcker för att uppnå besparingsmålen på 3 miljarder dollar till 2011. Aktien lyfte en knapp procent.

"Det är en tveksamhet bland våra större kunder. Vi ser en försvagning i den amerikanska ekonomin", sade han.

Tidigare under handelssessionen tyngde statistik över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA, som ökade till 407.000 personer under vecka 13, jämfört med väntade 366.000.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn lyfte i sin tur till 49,6 i mars jämfört med 49,3 månaden före.

Över 30-dagar försenade betalningar på konsumtionslån i USA rapporteras ha stigit till de högsta nivåerna sedan 1992 enligt en undersökning från American Bankers Association, ABA.

"Att sena betalningarna på konsumentkrediter ökar är i överensstämmelse med en ekonomi som försvagas snabbt. Stress på husmarknaden fortsätter att dominera bilden, men det är bredare än så", sade ABA:s chefekonom James Chessen i en kommentar till Bloomberg News.

Ericsson stängde 2 öre högre jämfört med i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?