Asienbörserna: Fordon och teknik gav breda nedgångar

Fordons- och teknikbolag drev indexen nedåt på de asiatiska börserna på fredagen. Torsdagens amerikanska arbetslöshetssiffror, som kom in på den högsta nivån sedan i september 2005, skapade förnyad oro om läget i den amerikanska ekonomin och sänkte även börshumöret i Asien.

Sett till hela regionen var MSCI Asia Pacific Index ned 0,6 procent.

"Jag kan inte tänka mig hur sysselsättningen i USA skulle kunna förbättras, inte minst med tanke på att de amerikanska finansbolagen kommer att börja avskeda personal", sade Hisakazu Amano, T&D Asset Management i Tokyo.

De amerikanska sysselsättningssiffrorna satte press på asiatiska bolag med en stor exportandel kopplad till den amerikanska marknaden. Sony och Matsushita handlades båda ned och noterade nedgångar på 1,8 respektive 2,7 procent. LG Displar tappade 2,3 procent.

Fordonssektorn, även den beroende av USA som stor exportmarknad, handlades ned på relativt bred front. Här bidrog även en sänkt rekommendation från Goldman Sachs, investmentbanken sänkte rekommendationen för hela den japanska fordonsindustrin. Toyota föll med 2,3 procent medan Honda handlades ned med 3,9 procent. Även Nissan tappade 3,9 procent.

På förlorarsidan fanns även stålbolagen. Tokyo Steel, som är Japans största stålbolag, meddelade att bolaget stoppat dess export då en allt starkare yen och ökande råvarupriser urholkat lönsamheten på bolagets exportförsäljning. Aktien tappade 2,3 procent och fick sällskap av Nippon Steel som var ned 3,3 procent. JFE Holdings föll 3,6 procent.

Mot strömmen under handelsessionen gick gruvbolagen som steg på stigande metallpriser. BHP Billiton avancerade exempelvis med 1,3 procent.

Ledande index, stängning fredag 4 april
Nikkei 225 -0,7%
Topix Tokyo -0,8%
Hongkongs Hang Seng stängt
China Shanghai Composite stängt
China Shenzhen Composite stängt
Singapores STI -0,4%
Taiwans Taiex stängt
Sydkoreas Kospi +0,2%
Indiens BSE Sensex* -2,5%

* handeln i Indien pågår till 13.30 svensk tid


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?