Teknisk analys: Börsen forcerar viktig motståndsnivå

Starka rapporter från storbolagen har eldat på börsen den gångna veckan. OMXS30-index har brutit genom motståndet vid 1000-nivån och huvudscenariot är att riskviljan sakta men säkert breddar sig till de mindre bolagen.

OMXS30-index har i veckan visat styrka genom att bryta genom motståndet vid 1.000-nivån. Index stängde på 1.005 i måndags och jag definierar numera den långsiktiga trenden som stigande. Nästa motståndsnivå förefaller ligga i intervallet 1.050 till 1.060, en nivå som erbjöd stöd för index under nedgångsfasen i november. Som stödnivå betraktar jag fortsatt 950.

Till skillnad från OMXS30-index har det breda OMXSPI inte brutit upp på nya toppnivåer, och motståndet vid 325 är fortsatt intakt. Oddsen är dock goda för att riskviljan som drivit upp storbolagen kommer att sprida sig till de mindre bolagen och att det nämnda motståndet forceras inom de närmaste veckorna.

Bakom uppgången för OMXS30-index ligger till stora delar fredagens uppgångar i EricssonTelia Sonera. Men det är inte bara de stora bolagen på Stockholmsbörsen som utvecklats starkt. De amerikanska börserna har denna vecka bekräftat ett positivt scenario genom att både Nasdaq Composite och S&P 500 noterat stängningar på färska toppnivåer. Nasdaq Composite har därmed också tydligt etablerat sig över den tidigare motståndsnivån vid 2.400.

Med de ledande amerikanska indexen och OMXS30-index i stigande trend kan man inte vara annat än positiv till börsen på medellång till lång sikt. På kort sikt finns det dock frågetecken kring de starka bolag som drivit upp börsen i veckan och som nu närmar sig överköpta nivåer. Vinsthemtagningar i de aktierna skulle kunna pressa OMXS30-index till stödet runt 950, utan att det positiva huvudscenariot skulle störas.

Fallhöjden på runt 3 till 4 procent från nuvarande nivåer stämmer bra överens med den bedömda fallhöjden till stödnivåer på de amerikanska börserna. Det kan också vara värt att notera att börsen i år skapat tydliga kurstoppar vid de tre senaste månadsskiftena, och med andra ord inlett varje månad med en nedgångsfas.

Addtecht gav en förlust på knappt 3 procent. Denna vecka vill jag varna för ett antal aktier som brutit ned på nya bottennivåer och där läget snabbt kan bli värre innan det blir bättre. Assa Abloy stängde igår under stödet vid 100-kronorsnivån. Kursen ser därmed ut att kunna fortsätta ned till 90 kronor, en nivå som tidigare fungerat som stöd.

Björn Borg är en annan aktie som under gårdagen nådde färska bottennoteringar. Om kursen inte återhämtar sig inom kort är fallhöjden betydande, då ingen tydlig stödnivå kan uttydas i kursdiagrammet.

risken för fortsatta nedgångar är hög är JMNCC. Tills man sett en stabilisering av kurserna bör man hålla sig borta. Eventuellt kan kortsiktiga tillfällen för köp dyka upp i ett scenario där aktierna blir översålda och tillfälligt fjädrar upp.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?